Çin, Hong Kong kararı üzerine İngiltere’ye güçlü karşı atak tehdidinde bulundu.

Çin’den İngiltere’ye Hong Kong tepkisi: Güçlü bir karşı atak yapacağız

Çin, Hong Kong için uygulamaya konulan ulusal güvenlik yasasının ardından iade anlaşmasını iptal edeceğini söyleyen İngiltere için “güçlü bir karşı atak” ortaya koyacaklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, parlamentoda iade anlaşmasının hızlı bir şekilde askıya alınacağını ve silah ambargosunun Hong Kong’u da kapsayacak şekilde genişleteceğini açıklamıştı.

Raab, “Yeni ulusal güvenlik mevzuatı kapsamında İngiltere’den iadelerin kötüye kullanımını önleyecek açık ve Sağlam güvenceler olmadığı sürece, bu anlaşmaları tekrardan aktif hale getirmeyi düşünmeyeceğiz” demişti.

Reuters'ın aktarımına göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Raab’ın dün yaptığı bu açıklamaya karşı olarak, “Çin, İngiltere’nin bu yanlış hareketine karşı güçlü bir karşı atak yapacak” dedi.

Wenbin, “Çin İngiltere’yi Hong Kong’da kolonyal etkilerini devam ettirme fantezilerinden vazgeçme ve bu yanlışı düzeltme konusunda uyarıyor” açıklamasında bulundu.

Londra, 1997’de Çin kontrolüne yeniden dönen Hong Kong’daki sıkı önlem ve Çin’in koronavirüs salgını konusunda tüm gerçekleri söylemediği algısı karşısında dehşete düşmüş durumda.

Raab, Silah ve mühimmat ihracatının olmayacağı ve iç baskı için kullanılabilecek olan gaz bombası gibi ekipmanların yasaklanması anlamına gelen Çin’e yönelik uzun süreli silah ambargosunun Hong Kong’un da dahil edilerek genişleyeceğini söyledi.

Avustralya ve Kanada, bu ayın başlangıcında Hong Kong’la olan iade anlaşmasını askıya almıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong için tercihli ekonomi anlaşmasını iptal etmişti.

Geçen hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çin merkezli Huawei’nin 5G ekipmanlarının 2027 yılına kadar tamamen 5G ağından kaldırılması emrini vermişti.

Bir zamanlar nükleerden demir yoluna kadar İngiltere’deki başat altyapı kaynağı olan Çin, İngiltere’yi ABD’nin ayakçılığını yapmakla suçladı.

İngiltere, yeni güvenlik yasasının, 1997’den beri Hong Kong’u dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biri olmasına yardım eden, bağımsız yargı da dahil olmak üzere özgürlüklerin garantisini ihlal ettiğini söyledi.

Hong Kong ve Pekin’deki yetkililer, Çin karşıtı protestoların ortaya çıkardığı ulusal güvenlik açıklarının kapatılması için yasanın hayati olduğunu söyledi. Çin, defalarca Batılı ülkelere Hong Kong’un içişlerine karışmayı durdurmalarını söyledi.