Onursal Başkanı’nın 6 yaşındaki kızını evlendirmesine ilişkin açıklama yapan Hiranur Vakfı, olayın aile içinde bir vaka olduğunu savundu. Vakıf açıklamasında ‘hukuk sistemine’ güvendiğine dikkat çekti.

Çocuk istismarı aile içindeymiş!
Vakfın binasında küçük yaşlarda yüzlerce çocuk bulunuyor.

Mustafa KÖMÜŞ

Kamuoyunun BirGün’den öğrendiği Hiranur Vakfı Onursal Başkanı’nın 6 yaşındaki kızını evlendirmesi ve istismarına yol açmasıyla ilgili vakıftan açıklama geldi. Vakıftan yapılan açıklamada olayın aile içi bir vaka olduğu ve hukuk sistemine güvenildiği belirtiltildi. Açıklamada Yusuf Ziya Gümüşel’in isminin geçtiği metinlerin siteden neden çıkarıldığına ise değinilmedi. Vakfın açıklaması şöyle: “BirGün gazetesinde vakfımızın ismi zikredilerek verilen haberin içeriğinde yer alan ve mahkemelere intikal etmiş konu ile kurumsal olarak hiçbir ilgimiz bulunmamaktadır. Süreci devam eden bir davanın iddianamesinde yer alan suçlamalar dava sonuçlanmadan sadece iddiadan ibarettir. Vakıf yönetimi olarak dava sürecini takip edeceğiz. Hukuk sistemimize güveniyoruz ve mahkemenin en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Bir aile içerisinde yaşandığı iddia edilen ve mahkemeye intikal etmiş dava üzerinden bir kurumu karalamaya çalışmak ve İslami hassasiyetleri olan bütün insanları yaftalama niyetinde olmak en hafif tabirle kötü niyettir. Hiranur Vakfı olarak hiçbir kötü niyetin parçası olmayacağız ve Allah'ın izniyle faaliyetlerimize aynı inanç ve azimle devam edeceğiz.”

DEVLETLE ORTAK FAALİYET

Öte yandan Hiranur Vakfı’nın valiliklerden kaymakamlıklara ve belediye başkanlarına kadar birçok kurumla işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı.

Vakfın Şanlıurfa Valiliği ile birlikte ortak eğitim çalışmaları yaptığı öğrenildi. Vakfın Facebook hesabından verilen bilgiye göre valilik ile birlikte Suriye’den öğrenci getiriliyor. İsmailağa Cemaati’ne bağlı olan vakfın Facebook hesabında şu bilgiler veriliyor: “Suriye olaylar nedeniyle yüz binlerce din kardeşlerimizin ölümüne ve bir o kadar da insanın evinden ve yurdundan olduğu büyük bir yara!… Bu konuda birçok sivil toplum kuruluşu hızla harekete geçerek Suriyeli kardeşlerimize kendi alanlarında ensarlık yapmaya çalıştılar. Bizler vakfımız aracılığı ile elhamdulillah asıl ihtiyaçlarının eğitim olduğunu düşünerek Urfa Valiliği ile ortak çalışma başlatarak 300 kadar Suriyeli çocuğu hocaları ile birlikte vakfımıza getirerek barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktayız.”

Vakfın geçen yıl düzenlediği ve ‘icazet töreni’ adını verdiği etkinliğe ise hem devlet yetkilileri hem de AKP’liler katıldı. Törende hem Sancaktepe Kaymakamı hem de Sancaktepe Belediye Başkanı yer aldı. Vakıfın açıklamasında törene ilişkin şu bilgiler verildi: “Hiranur Vakfı'nda aldıkları eğitimle, İslâmî ilimlerde hocalık mertebesine ulaşan 63 kişiye icazetleri törenle verildi. Mekke Ulamesından Ömer Geylani, Yemen Ulemasından Habib Ömer bin Hafiz onur konuğu olarak katıldı. Dünya Kuran-ı Kerim okuma yarışması birincisi Iraklı Hafız Remzi Er'in okuduğu sûrelerle başlatılan törende Sancaktepe Kaymakamı Faruk Eraslan, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Vakıf Başkanı Abdulkadir İstekli, Vakıf Mütevelli Üyesi Muhammed Sıddık Gümüş, Nedim Urhan hocaefendi, İsmail Ağa İlim Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Hoca, Nurşin Medresesinden Şeyh Fethulah Ayte, Tillo Medreselerinden Ziyauddin Abbasi, Konya Ulemasından Salih Elince Hocaefendi ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.”

Vakfın devletle kurduğu ilişki bununla da sınırlı değil. Vakfa öğrenci getiren otobüsler de belediyeler tarafından karşılanıyor. Maraş’tan öğrenci getiren vakfın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Savaş mağduru yetim çocuklarımızın eğitimlerine başlamaları adına İstanbul’a gelişleri için desteklerini esirgemeyen Sancaktepe Belediye Başkanı Sn. İsmail Erdem’e bu örnek davranışı için sonsuz teşekkürler.”

Vakıf üyelerinin 2017 yılında İstanbul Sancaktepe’de bulunan bir imam hatip ortaokuluna giderek ders verdiği öğrenildi. Gerici vakfın üyeleri 15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu’nda dönemin müdüründen aldıkları izinle öğrencilerle temasa geçti. Bu duruma veliler isyan etti.

***

KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ

Eğitim Sen istismar vakasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şunlar denildi: “Söz konusu skandal, artık neredeyse her gün bir yenisiyle karşılaştığımız kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismarın korkunç boyutunu gözler önüne sermektedir. Vakfın Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’ içinde yürüttüğü eğitim projelerinin bilinmesi, en önemli faaliyet alanının eğitim olması, 7. sınıftan itibaren öğrencilerin kaydını alarak hafızlık dersi vermesi de durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha göstermektedir. Türkiye’de milyonlarca kız çocuğu, hâlâ eğitime, sosyal ve yasal haklara erişememekte, erken yaşta evlenmeye zorlanmaktadır. Özellikle kız çocukları, çocuk işçiliğine, ev içi emek sömürüsüne, yoksulluğa, şiddete, istismara ve ayrımcılığa daha fazla maruz kalmaktadır. AKP-MHP iktidar bloğu eliyle eğitimin dinselleştirildiği bu süreçte, dini tarikat ve cemaatlerin çocuklara ve topluma karşı işlediği suçlar ise siyasi iktidar ve yargı tarafından sürekli hasıraltı yapılmakta, bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır. 6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyoruz! Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”

***

YANDAŞ MEDYADAN REKLAM

Hiranur Vakfı, yandaş medya üzerinden “reklam” yapmaya başladı. TGRT Haber ile Türkiye gazetesinin internet sitesinde, timeturk.com ve haberler.com.tr’de Hiranur Vakfı ile ilgili haber görünümlü reklam içerikler yayınlandı. Yandaş medyaya servis edilen içeriklerin birbirinden farklı olması dikkat çekti.

TGRT Haber ve haberler.com.tr’de yayınlanan haberin başlığı “Hiranur Vakfı, İdlib şehrini ekmeğe ve kıyafete doyurdu” oldu.

“Hiranur Vakfı, Suriye’nin çeşitli bölgelerinde 2022 yılına kadar süren iç savaşlardan etkilenen mazlum ve mağdurların yanında durmaya devam ediyor” ifadelerinin yer aldığı haberde, vakfın Suriye’nin İdlib’de “insani yardım çalışmalarına” devam ettiği öne sürülerek, bu kapsamda “ekmek dağıtımı” ve “giyim yardımı” gerçekleştirdiği aktarıldı.

Haberde, “Yoksullukla mücadele eden ülkelerin gözde derneği olan Hiranur Vakfı, Afrika ve özellikle susuzlukla, açlıkla, sefillikle mücadele eden diğer ülkeler için yardım kampanyaları düzenlemeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

timeturk.com’daki haberde “Vakıf, talebelerine Mahmut Efendi Hazretleri’nin hayatını anlatan kitap dağıtımı, giyim dağıtımı ve yemek ikramında da bulundu” denildi.

Türkiye gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde ise Hiranur Vakfı’nın İstanbul’daki Taşdelen Mesire alanında düzenlediği piknikten bahsedildi.

Haberde sözlerine yer verilen yetkililerin iddiasına göre, çocuklar bu etkinliklerde iyi vakit geçirerek “deşarj” oluyor.

“Keyifli bir gün geçirmek” için hiçbir masraftan kaçınmadıklarını belirten vakıf yetkilileri, “her çocukla birebir ilgilendiklerini” ifade ediyor.

Yandaş medya istismar haberlerinin ardından vakfın aylar önce düzenlediği pikniği yeniymiş gibi sundu. Yandaş medya istismar haberlerinin ardından vakfın aylar önce düzenlediği pikniği yeniymiş gibi sundu.