Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen ve 9 işçinin toprak altında kalmasına neden olan çökmenin ardından maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, kararın gerekçesine de yer verildi. AKP'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum'un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi
Çöpler Altın Madeni’ndeki facia: Ocağın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi
Fotoğraf: AA

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 şubatta toprak kayması olayının meydana geldiği ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.

İHA'nın aktardığına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İliç’teki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen ve 9 işçinin toprak altında kalmasına neden olan çökme sonrası yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildiği bilgisine yer verildi.

Karara gerekçe olarak, yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi. 

***

Madenin kapasitesi, uzmanların uyarılarına rağmen 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci defa artırılmıştı.

O dönem bakanlığın koltuğunda, şimdi AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilen Murat Kurum oturuyordu. Kurum’un imzasını taşıyan onay ile maden alanı 3 kat artırılmıştı.