Cumartesi Anneleri'nin, Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istediği oturma eylemi ve basın açıklaması bir kez daha polis tarafından engellendi. Polisin müdahalesi sonucu aralarında İHD Genel Başkanı Eren Keskin ve eski HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un da olduğu 26 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, yaklaşık 5 saat sonra Galatasaray Meydanı'na uzak 3 farklı hastaneden serbest bırakıldı.

Cumartesi Anneleri'ne 966. haftada da kelepçe: 26 kişi gözaltına alındı
Fotoğraf: @CmrtesiAnneleri / X

Cumartesi Anneleri’nin 1995 yılından bu yana Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istediği oturma eylemi ve basın açıklamasına müdahale eden polis, 26 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana İstanbul'daki Gatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, adalet arayışlarının 966. haftasında bir kez daha gözaltına alındı.

Sosyal medya hesabı X'ten açıklama yapan Cumartesi Anneleri, "Cumartesi Anneleri 966. hafta buluşmamızda 26 kişi, AYM kararlarına rağmen bir kez daha kelepçelenerek gözaltına alındı. Destek için gelenlerin arkadaşlarımızla buluşmaları engellendi" ifadelerine yer verdi.

Hasan Karakoç'u ters kelepçe ile gözaltına alınırken eski HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun ise Cumartesi Anneleri ile bir araya gelmesi polis tarafından engellendi.

Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 27. Dönem İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da yer aldı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Newroz Ali Tosun

Eren Keskin

Oya Ersoy

Leman Yurtsever

Nazım Dikbaş

Cüneyt Yılmaz

İsmail Yücel

Şükran Diler

Türkan Acar

Ömer Kavran

Hatice Onaran

Seyit Doğan

Begali Kurnaz

Davut Arslan

Hüseyin Aygül

Doğan Özkan

Gülendam Özdemir

Cem Güncü

Zehra Demir

— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) September 30, 2023

MEYDANA UZAK HASTANELERDEN SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltına alınan kayıp yakınları ve hak savunucuları, yaklaşık 5 saat sonra Galatasaray Meydanı'na uzak 3 hastaneden serbest bırakıldı. Cumartesi Anneleri, sosyal medya hesabından haberi "Hiçbir yasak, kayıplarımızın akıbetini sorduğumuz Galatasaray Meydanı ile buluşmamızı engelleyemez" mesajıyla paylaştı.

AYM KARARI UMURSANMIYOR

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta (25 Ağustos 2018) buluşmasına düzenlenen polis müdahalesinde 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, 700. haftadaki polis müdahalesini AYM'ye taşımış, AYM 'kötü muamele' iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

Cumartesi Anneleri nisan ayının ilk haftasından beri cumartesi günleri Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor ancak AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, polis ablukasıyla gözaltına alınıyor.