Cumartesi Anneleri hakkında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen dağılmama' suçlamasıyla dava açıldı.

Cumartesi Anneleri'ne 'ihtara rağmen dağılmama' davası açıldı

Geçtiğimiz yıl 30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü vesilesiyle Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda basın açıklaması yapmak isterken dağılmalarına izin verilmeden gözaltına alınan Cumartesi Anneleri hakkında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen dağılmama' suçlamasıyla dava açıldı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında işkence ile öldürülen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un bedenlerinin bulunduğu Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda 30 Ağustos 2022'de basın açıklaması yapmak istemişti. 

MLSA'da yer alan habere göre, kayıp yakınları ve hak savunucularının olduğu grubu 'güvenlik çemberi' içine alarak mezarlığa girmelerine izin vermeyen polis, çemberden çıkmalarına müsaade edilmeyen 14 kişiyi gözaltına almıştı.

DÖRT PARAGRAFLIK İDDİANAME

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, o gün gözaltına alınan Maside Ocak, Hüseyin Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, Gülseren Yoleri, Hüseyin Aygül, Ferit Barut, Aynur Ergül, Derya Deniz, Hüsnü Alkan ve Türkan Acar hakkında iddianame hazırladı.

Dört paragraftan oluşan iddianamede Cumartesi Anneleri/İnsanları lehine hiçbir olgu ya da delil sunmayan iddianame savcısı, iddianame girişinde saydığı deliller arasında “ifadeler” ibaresine yer verse de gözaltına alınan 14 kişinin ifadelerine de iddianamede yer vermedi. Davada ilk duruşma 4 Mayıs'ta yapılacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 16 Kasım 2022 tarihli kararında, polisin Cumartesi Anneleri’nin 28 yıldır sürdürdüğü eylemin 25 Ağustos 2018 tarihli 700’üncü hafta eylemine yönelik saldırısının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlali olduğuna hükmetmişti.