Cumhuriyet gazetesi, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' isimli etkinliğine katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Bu kurumsal kararın altında dezenformasyon yasası adı verilen yeni sansür uygulaması ile medyanın susturulmak istenmesi, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Harf Devrimi üzerinden Cumhuriyet rejimini hedef alması, daha önce Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi siyasi yönü olmayan etkinliklere bile Cumhuriyet muhabir-yazarlarının kabul edilmemesi gibi gerekçeler var" denildi.

Cumhuriyet, AKP'nin 'vizyon' toplantısına katılmayacağını açıkladı

Cumhuriyet gazetesi, AKP'nin 'vizyon' toplantısına katılmayacaklarını bildirdi.

Cumhuriyet'ten yapılan açıklamada, "Cumhuriyet, AKP’nin 'Türkiye Yüzyılı' etkinliğine katılmama kararı almıştır" denildi.

Açıklamada, "Kurumsal olarak alınan bu karar, Cumhuriyet okurlarının o gün, o saatlerde Ankara Arena Spor Salonu’nda olan-bitenden haberlerinin olmayacağı anlamına gelmemektedir. O günün tüm ayrıntıları bir sonraki gün gazetemizin sütunlarında ve haber portalımızın ilgili bölümlerinde yer alacaktır" ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet'ten yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Cumhuriyet Bayramı’na bir gün kala iktidar partisi, “Türkiye Yüzyılı” belgesini açıklayacak. Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenecek törende AKP, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni hikâyesi”ni duyurarak bir anlamda sandık süreci öncesi seçim propagandasını başlatacak. Hazırlanacak yeni logo tanıtılarak “Güçlü liderle Türkiye Yüzyılı” mesajı verilecek.

İşte bu toplantıya AKP, yıllardır hiçbir toplantısına kabul etmediği, akreditasyon hakkı tanımadığı kimi muhalif gazeteci ve yayın organlarını da davet etti.

Çağrılan kurumlar arasında, Atatürk’ün kurduğu, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni savunan, bu yolda yazarlarının “canı” ile bedel ödeyen Cumhuriyet gazetesi de var.

Ne var ki Cumhuriyet, AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” etkinliğine katılmama kararı almıştır.

Bu kurumsal kararın altında dezenformasyon yasası adı verilen yeni sansür uygulaması ile medyanın susturulmak istenmesi, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Harf Devrimi üzerinden Cumhuriyet rejimini hedef alması, daha önce Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi siyasi yönü olmayan etkinliklere bile Cumhuriyet muhabir-yazarlarının kabul edilmemesi gibi gerekçeler var. Ayrıca, Türkiye’nin sürekli yayın yapan en eski, dünyanın da en eski üç medya kuruluşundan biri olan Cumhuriyet’in, kurumsal olmayan yollarla bu etkinliğe davet edilmesi de gazetemiz yazar ve yöneticilerinin, Türkiye Yüzyılı programına katılmama gerekçeleridir.

Ne var ki kurumsal olarak alınan bu karar, Cumhuriyet okurlarının o gün, o saatlerde Ankara Arena Spor Salonu’nda olan-bitenden haberlerinin olmayacağı anlamına gelmemektedir. O günün tüm ayrıntıları bir sonraki gün gazetemizin sütunlarında ve haber portalımızın ilgili bölümlerinde yer alacaktır."

NE OLMUŞTU?

AKP, 28 Ekim’de Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenecek toplantıya uzun yıllardır iktidar tarafından etkinliklere çağırılmayan Nevşin Mengü, İsmail Saymaz, Özlem Gürses, Çağlar Cilara, İsmail Küçükkaya, Fatih Portakal, Ertuğrul Özkök, Taha Akyol gibi isimlere davet göndermişti.

Özlem Gürses, aylar öncesinden planlanan bir programı olduğu için davete katılamayacağını ancak bir kez daha davet gelmesi durumunda olumlu cevap vereceğini söylemişti.

Çiğdem Toker ise, "Ben iktidar yanlısı olmayan gazetecilerin 'davet' edilmesinin anlamlı bir strateji değişikliği falan değil, basbayağı bir pragmatizm olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıya katılmamın iktidar açısından meşruiyet devşirme aracı olarak kullanılacağı kanısındayım. O nedenle katılmayacağım" demişti.

İsmail Saymaz ise gazetecilerin etkinliğe davet edilmesine ilişkin "Bir haber takibi olmaktan çıktı, muhalif diye tanımlanan gazetecilerin de AK Parti'nin açılımının parçasıymış gibi anlatılmaya başladı" değerlendirmesini yapmış ve "Biz AK Parti'nin açılımının parçası değiliz. Cuma günü bu etkinliğe katılmayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, AKP'nin davetini samimi bulmadıklarını belirterek, "Halk TV’ye yapılan kurumsal davete teşekkür ederek bu toplantıya katılmayacağımızı bildiriyoruz" açıklamasını yapmıştı.