Darbeyle önlemek istemişlerdi: Bolivya lityum çıkarmaya başlıyor
Bolivya’da geçtiğimiz yıl darbeyle kaybettikleri iktidarı seçimle geri alan MAS hükümeti Başkanı Luis Acre, eski başkan Evo Morales’in hayalini gerçekleştirerek, lityum rezervlerini şirketlere peşkeş çekmeden kendi kontrollerinde çıkaracaklarını duyurdu.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bolivya’da yeni seçilen solcu başkan Luis Acre, hükümetin darbe ile önüne geçilmek istenen Lityum çıkarma ve sanayileştirme projelerine tekrar başladıklarını açıkladı.
Devletin büyük ortak olduğu bir proje tasarladıklarını ve gelen 15 teklifi değerlendirerek Almanya ile ortaklaştırmaya karar verdiklerini açıklayan yeni Başkan, Bolivya’yı sadece bir ihracatçı olarak düşünmediklerini aynı zamanda madenin sanayileştirilmesine de ortak edeceklerini belirtti.
Eski başkan yardımcısı, yeni Başkan Luis Acre, lityum projesinin selefi Evo Morales’in hayali olduğunu, darbenin en önemli motivasyonlarından birinin de bu projenin önüne geçebilmek olduğunu belirtti.
“ŞİRKETLERİN HAMMADE GASPININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Morales’in darbe öncesinde geliştirdiği proje, lityumun sadece ihracatını değil, kurulacak araba ve batarya fabrikalarıyla ülke içerisinde üretimde doğrudan kullanılarak, istihdamı ve madenden edinilecek geliri arttırmayı hedefliyor. Yeni başkan Acre, Bolivya’da demokrasiye dönüş sonrası Lityum Öncelikli Sanayi Stratejisi ismiyle bu projeye hayat verdi. Hükümet, ayrıca bu projeyi diğer Lityum zengini komşuları Meksika ve Şili ile ortaklaştırarak büyütmeyi hedefliyor. Morales döneminin Teknoloji Bakan yardımcısı Echuzu; projenin önemini; “Uluslararası şirketlerin ucuz hammadde çıkarmak için sömürmesine, doğal kaynaklarını mahvetmesini ve rezervlerini yağmalamasına engel olacak” sözleriyle açıklamıştı.
EVO’NUN HAYALİ ELON’UN YENİLGİSİ
Bolivya Latin Amerika’nın Lityum üçgeni içerisinde en zengin rezervlere sahip olan ülke. Ortak proje ile 2022 sonlarına kadar yıllık 35-40 bin ton lityum çıkarılacağı tahmin ediliyor. Maden, şu an özellikle elektrikli arabalardan akıllı telefona birçok teknolojik ürünün bataryalarında kullanıldığı için teknoloji üretiminde ciddi yer tutuyor.
Bolivya’da bir buçuk yıl önce dış destekli bir darbe gerçekleştirilerek, solcu başkan Evo Morales istifaya zorlanmıştı. Bu darbenin arkasındaki en önemli sebeplerinden biri de lityum rezervlerini yabancı şirketlerin yağmasına olanak sağlamaktı. ABD ve İngiltere, darbeye açıktan destek olarak, ülkedeki anti demokratik uygulamaları uzun süre görmezden geldi. Darbe ile lityum arasındaki bağın simge olaylarından biri de lityum madenlerine en çok ihtiyaç duyan isimlerden biri olan, elektrikli araba üreticisi TESLA’nın sahibi Elon Musk’un ABD’nin nereye isterse oraya darbe yapabileceğini belirten tweeti olmuştu.
Kaynak: Telesur, BirGün