Datça Kaymakamlığı, Kızlan Meydanı’nda çocuklara okumayı özendirmek amacıyla “Kitap paylaşım masası” açılmasına izin vermedi. Karara tepki gösteren SOL Parti Datça İlçe Örgütü, “Kitaplar mı uygunsuz, çocuklar mı?” diyerek karara tepki gösterdi.

Datça Kaymakamlığı'nın kitap yasağına SOL Parti'den tepki

BİRGÜN EGE

Datça’nın Kızlan Mahallesinde faaliyet gösteren Birlikte Yaşam Evi, Datça Kaymakamlığı'na Kızlan Meydanı’nda çocuklara okumayı özendirmek amacıyla “Kitap paylaşım masası” açmak için başvurdu. Datça Kaymakamlığı ise, hiçbir somut gerekçe göstermeden dilekçede belirtilen faaliyetlerin “Kaymakamlıkça uygun görülmediğini” bildirdi.

Datça Kaymakamlığı’nın kararına tepki gösteren SOL Parti Datça İlçe Örgütü açıklama yaparak, “Birlikte Yaşam Evi'nin Kızlan Mahallesinde çocuklar için kitap paylaşım masası açma amacı hem uzun zamandır toplanan kitaplarla, mahallede açılmak istenen bir kütüphane çalışmasını duyurmak hem de çocuklarla kitapları şimdiden buluşturmaktı. Bu bildirime Kaymakamlıktan gelen cevapta ise bu çalışmanın uygunsuz olduğu ve dolayısı ile yasaklandığı yazıyordu. Hem de hiçbir gerekçe gösterme gereği duyulmadan” ifadelerini kullandı.

Bu tutumun kınandığı vurgulanan açıklamada, “Başta Datça Kaymakamlığı olmak üzere hem devlet kurumlarına hem de Datça halkına sormak istiyoruz. İlçemizin bir mahallesinde, çocuklar için kitap paylaşım masası açmanın; bir kütüphane kurma çalışmasını başlatmanın neresi uygunsuz? Uygunsuz olan kitaplar mı, ya da çocukların kitap okuması mı? Bilakis teşvik edilmesi gereken bu girişimi yasaklamaktaki murat ne?” denildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Her itiraza yasakla cevap veren iktidarın, seçimler yaklaştıkça muhalif kesime neredeyse nefes almayı bile yasaklamaya çalışacağı hepimizin zaten malumuydu. Ancak kitaba, bilime, çocuklarımızın öğrenme ve gelişmesinin önüne çekilecek hiçbir set kabul edilemez. Çocuklarımızı kitapla buluşturacak, okumaya, bilime ve sanata yönlendirecek her gayret, aydınlık bir geleceğe atılmış adımdır. Aydınlığa yönelen adımları kesmeye, bizi cahil ve itaatkâr bir toplum haline getirmeye çalışan her yasağı reddediyoruz. Datça Kaymakamlığını, verdiği kararı bir defa daha gözden geçirmeye çağırıyoruz. Çocuklarımızı kitaplarla buluşturacak yolları aramaya ve bulmaya devam edeceğimizi buradan herkese bildiriyoruz.”