Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, Denizli’de vakaların özellikle eylül ayında çok ciddi şekilde arttığını söyledi. Erbay, "Denizli genelinde son ay içinde yüzde 60 civarında bir artış söz konusu olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Denizli Tabip Odası Başkanı Erbay: Denizli’de günlük pozitif vaka sayısı 300’e yaklaştı

BERKAY SAĞOL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Denizli'de son 1 ayda vaka sayılarında artış olduğunu, yatak doluluk oranının yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 68 olduğunu belirtti.

Denizli Devlet Hastanesi’nin dolmaya başlamasının ardından, Pamukkale Üniversitesi’ne yeniden yatış yapılması için 20 yoğun bakım yatağı hazırlandığı öğrenildi. Bu hastanelerin yanı sıra, Servergazi Devlet Hastanesi’nin yatışlı tedavileri kabul etmeye başladığı, Tavas, Acıpayam, Buldan ve Çivril’de bulunan devlet hastaneleri de Covid-19 hastalarını kabul edeceği öğrenildi.

denizli-tabip-odasi-baskani-erbay-denizli-de-gunluk-pozitif-vaka-sayisi-300-e-yaklasti-784692-1.
Fotoğaraf: Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay

“YÜZDE 60 ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Kentteki vaka artışını, hastanelerin ve hekimlerin durumunu Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay BirGün’e değerlendirdi. Kentte pozitif vakaların arttığını ve salgında en başa dönüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Erbay, “Denizli pandemi sürecinin başında aslında iyi olan ve salgının görece kontrol altında olduğu illerden birisiydi. 1 Haziran’dan itibaren normalleşme süreciyle birlikte, düğünlerin başlaması, insanların tatile gitmesi ve bayram sonrasında önlemlerin neredeyse tamamen terk edilmesinin ardından vaka sayıları artmaya başladı. Günlük ortalama olarak bin 500 PCR testi yapılan Denizli’de, özellikle Eylül ayının başından beri pozitif vaka sayıları günlük 90-100 gibi rakamlardan, 250-300 vakaya çıktı. Bu şekilde baktığımız zaman Denizli genelinde son ay içinde yüzde 60 civarında bir artış söz konusu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Hekimlerde ve diğer sağlık çalışanlarında yorgunluk, değersizleşme duygusu oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Erbay, “Hekimler ve sağlık çalışanları, ‘Kimsenin önlemlere aldırdığı yok, böyle giderse bugün olmazsa yarın ben de bu hastalığı kapabilirim’ diye düşünüyor. O yüzden hepsi tükenmişlik sendromu içinde. Türkiye genelinde olduğu gibi Denizli’de de istifa eden veya emekliliğini öne çeken arkadaşlarımız var. Denizli Tabip Odası olarak bize resmi veriler verilmiyor ancak öğrendiğimiz kadarıyla içlerinde anestezi uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve enfeksiyon uzmanlarının olduğu 11 kişi istifa etti. Yorgunluk, tükenmişlik maddi ve manevi olarak haklarının karşılanmaması gibi duygular bu kararlarda çok etkili. Mesleğini sürdürebilecekken salgının yayılmasından ürkerek istifa eden ve emekliliklerini isteyen, daha iyi önlemler alan özel sağlık kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımız var” diye konuştu.