Depremlerin ardından verem, çocuk felci, Hepatit B gibi aşıların temininde sorunlar büyüyor. Hekimler, aşı sürecinin takip edilmesi yönünde uyarılarda bulunarak, kayıt sistemi oluşturulmasını talep etti.

Deprem bölgelerinde aşı sorunu büyüyor: Temini de sistem de yok

İlayda KAYA

Maraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yıkıldı. Bölgedeki verem, çocuk felci, Hepatit B gibi aşıların temininde yaşanan sorunlar ise katlanarak arttı. Hekimler, çocukların aşılanması yönünde çağrı yaparak “Koronavirüs aşılarında olduğu gibi, aşıların yapılabilmesi için bir takip sistemi oluşturulması gerekiyor” dedi.

KAYIT OLUŞTURULAMIYOR

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, afet bölgesindeki aşılama sorunuyla ilgili şunları söyledi:

‘‘Sağlık kurumları yıkıldığı için aşı organizasyonu yıkıldı. Yeni kurulan yerlerde de aşılama organizasyonu başlamış değil. Kısmi olarak başlamış olan yerler var. Aşıyı yaptığımız zaman barkod üzerinden ulusal sağlık sistemine girip yapabiliyorduk. O sistem şu an çalışmıyor ve aşı yapmakta zorlanıyoruz. Kayıt oluşturamıyoruz. Biz, koronavirüs aşılarında olduğu gibi bu tip aşılar da yapılabilsin diye telefonlarda bir takip sistemi oluşturulması yönünde bir öneride bulunmuştuk. Aslında kolay bir iş ama hala yapılmadı."

Bölgedeki elektrik sorununun devam ettiğini kaydeden Kırımlı "Aşının sağlam kalabilmesi için soğuk zincirin uygulanması da gerekiyor. Elimizde zaten aşı yok. Afet bölgesi dışındaki illerin hepsinden bölgeye aşı çektiler. Özellikle de tetanos aşısını çektiler. O yüzden şimdi bizim bu tarafta aşı eksiğimiz daha da büyüdü. Aget bölgesinde yaşayan bir çok insan bölgeyi terk etti. İnsanların gittikleri yerlere de aşı gerekecek O yüzden aşı eksiliğini de tamamlanması lazım. Ama Sağlık Bakanlığı bir türlü tamamlayamadı. Ayrıca göç eden insanların nerede aşı olabileceğini de bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"BEBEKLERE ULAŞILMALI"

Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan da “Aylardır bölgede aşıların gelmesinde yönünde sıkıntı yaşıyorduk. Tedarik tamamlanır gibi olduğunda deprem felaketi yaşandı. Şu an aşı noktasından öte; aşıları yapacağımız binalar, sağlıkçıları ve sistemsel sorunumuz var. Özellikle; Maraş, Hatay ve Adıyaman’da çok büyük sıkıntılar var. Urfa’da da çalışılamayacak durumda 10-15 tane ASM var” diye konuştu.

Afet bölgesindeki depremzedelerin tahliye edildiğine dikkat çeken Eryazğan “Çocuklar, bebekler de bölgeden ayrıldı. Aşı yapılacak bebeklerin bir kısmı başka kentlere gitti. Urfa’da bazı ASM’lere aşılama yapılmaya yeni başlandı. Bazı bölgelerde hiç yok. Bu aşılar çocuklar için kritik aşılar” diye konuştu. Yusuf Eryazğan, afet bölgesindeki hastanelerde aşı polikliniklerinin açılması gerektiğini de kaydederek “Aşı poliklinikleri üzerinden özellikle bebeklere ulaşılıp aşı yapılması lazım. Ayrıca göç eden kesimin de kayıt altında tutulması gerekiyor. Göç edilen yerlerdeki hekimlerin aşıdan haberdar olması gerekiyor, yani bir sistem gerekiyor. Kayıtlar oluşturulmazsa ve aşılar olmazsa bu süreç çocuklar için çok kötü olacak” dedi.