10 ilde büyük yıkım yaratan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10'uncu güne girilirken, geç başlayan arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Son açıklanan verilere göre, depremde 35 bin 418 kişi yaşamını yitirdi. Böylece Maraş depremi, 1939 Erzincan Depremi'ni geride bırakarak Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı deprem olarak kayıtlara geçti. Öte yandan ilk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Deprem felaketinde 10'uncu gün: Can kaybı 35 bin 418
Fotoğraf: Antakya (DepoPhotos)

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ili büyük bir yıkıma uğrattı. Açıklanan son verilere göre, depremde toplam 35 bin 418 kişi yaşamını yitirdi, 105 binden fazla kişi yaralandı.

Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı vurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından depremde 35 bin 418 kişinin yaşamını yitirdiğini, 105 bin 505 kişinin yaralandığını belirtti. Erdoğan, "Yaralılarımızdan 13 bin 208'i halen hastanelerimizde tedavi altındadır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, deprem bölgesindeki binalara ilişkin de bilgiler verdi. "Şu ana kadar deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi" diyen Erdoğan, "İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi" ifadelerini kullandı.

Hatay (AA)Hatay (AA)

Öte yandan Maraş depremi, Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı deprem olarak kayıplara geçti.

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, 26 Aralık 1939'da 7.9 büyüklüğünde meydana gelen Erzincan Depremi'nde 32 bin 968 kişi yaşamını yitirmişti.

| CANLI BLOG |

21.36 | Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında 4 zanlı tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremler sonucu kentteki binalarda hasar ve yıkım oluşması ile meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarında sorumluluğu bulunan mimar, müteahhit, mühendis, denetim görevlisi ve bina sahibi 46 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 4 zanlının tutuklandığı, 15 şüphelinin işlemlerinin devam ettiği ifade edildi.

Konuyla ilgili 20 şüphelinin yakalanmasına yönelik Ankara, Antalya, Çanakkale, Çorum, İstanbul, Konya ve Ordu'ya talimat yazılarak haklarında yurt dışı yasağı tedbir kararı alındığı dile getirilen açıklamada, 7 şüphelinin açık kimlik ve adres bilgisine yönelik çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

15.59 | Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından isminin Ela olduğu öğrenilen anne ve iki çocuğu depremin 228. saatinde sağ çıkarıldı. Anne ve çocukları ambulansla hastaneye kaldırıldı.

14.38 | AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, iki büyük depremin ardından toplam 3 bin 858 artçı sarsıntı yaşandığını kaydetti. Yer kabuğunda 7,3 metreye kadar yer değiştirmeler olduğunu bildiren Tatar, kar yağışının devam ettiği noktalar için de çığ ve heyelan uyarısı yaptı.

14.35 | Deprem felaketinin üzerinden geçen 227 saatin ardından Kahramanmaraş’ta Sakarya İtfaiyesi koordinesinde yürütülen çalışmalarda 74 yaşındaki Cemile Kekeç, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

12.02 | Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 24 şüpheli tutuklandı.

12.02 | Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerdeki 'hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık' iddialarına ilişkin soruşturmalarda 124 şüpheli tutuklandı.

10.45 | Kahramanmaraş’ta 42 yaşındaki Meryem İmamoğlu, 222 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Hayrullah Mahallesi Özdemirler Apartmanı’nda enkazda çalışma yapan ekipler 'imdat' sesi üzerine enkazın altına yöneldi. Ekipler Meryem İmamoğlu’nun hayatta olduğunu belirledi ve temasa geçti. Yapılan çalışmalar sonrası Meryem İmamoğlu, UMKE ekiplerinin damar yolu açıp serum takmasıyla enkazdan çıkarıldı. Hastaneye sevk edilen İmamoğlu’nun şuurunun açık olduğu öğrenildi.

10.17 | Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 613 hesap yöneticisi tespit edildi, 293'ü hakkında adli işlem başlatıldı. 78 şahıs gözaltına alındı, 20'si tutuklandı. Dolandırıcılığa yönelik hazırlanan internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

06.02 | Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından deprem bölgesinde çalışmalara katılmak için yardıma gelen yabancı arama kurtarma ekiplerinin ülkelerine dönüşleri devam ediyor. Adıyaman'dan hareket eden Casa tipi askeri kargo uçağı, deprem bölgesinde çalışmalara katılan 38 Litvanya arama kurtarma ekibini İstanbul'a getirdi. Litvanya arama kurtarma ekiplerinin apronda hazır bekleyen otobüslerle İstanbul Havalimanı'na, oradan da Litvanya'ya gideceği öğrenildi.

05.53 | Afet bölgesindeki kamu çalışanlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, idari izinli sayılan kamu çalışanları, görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak. Çalışanların mali, sosyal hak ve yardımlarıyla diğer özlük hakları saklı tutulacak.

03.55 | Depremde yaralanan 30 kişi, Adana'dan hareket eden 222. Filo'ya ait C130 askeri kargo uçağı ile İstanbul'a getirildi. Apronda görevli astsubay uçaktan inen depremzede çocuğa montunu verdi.

02.03 | Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ukrayna, Romanya, Bosna Hersek, Pakistan ve Kanada’dan gönderilen 11 TIR insani yardım malzemesi, askeri kargo uçağıyla Kayseri Erkilet Askeri Havalimanı’na gönderildi. Yardım malzemelerinin buradan deprem bölgelerine gönderileceği öğrenildi.

01.00 | Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden 4'ü tutuklandı.

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde Osmaniye'de yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ve sitelerde tespit edilen yapım kusurlarına yönelik soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 şüpheliden işlemleri tamamlanan 11'i adliyeye sevk edildi.

Zanlılardan 4'ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe çıkarılan 7 şüpheliden 4'ü tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla salıverildi.

3 zanlının ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.

00.00 | Adıyaman'da Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör, depremin 212. saatinde kurtarıldı.