6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7'lik depremlerin etkili olduğu 10 ilde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor. Adana'da depremler nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 12 kişi, Diyarbakır'da 15 kişi tutuklandı. Malatya'da ise tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi. Ayrıca, Şanlıurfa'da 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren de tutuklandı.

Depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma devam ediyor: Tutuklamalar var
Fotoğraf: Adana / AA

6 Şubat günü meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili yıkan iki büyük depremin ardından yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 6'dan 12'ye yükseldi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, kentteki Mete, Sami Bey, Ekim, Alpargün, Belük, Sinem, Tutar Yapı, Zeray, İhsan Bayram, Özgür ve Kubilay apartmanlarının "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 19 şüphelinin savcılıkta ifadeleri alındı.Nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen zanlılardan Atilla T, Tamer E, Cem A, Abdullah Y, Ferit I. ve Celal G. tutuklandı, 6'sı adli kontrol şartıyla olmak üzere 13 şüpheli serbest bırakıldı.Böylece, soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 12'ye yükseldi.

DİYARBAKIR'DA 15 KİŞİ TUTUKLANDI

Diyarbakır’da, yıkılan binalarla ilgili “yapım kusurları ve kolon kesme” iddialarına ilişkin gözaltına alınan 39 şüpheliden aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamda gözaltına alınan 39 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince "olası kastla öldürmek" suçundan tutuklandı, 22'si adli kontrol şartıyla 24 kişi serbest bırakıldı.

Firari 6 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

MALATYA'DA TUTUKLU SAYISI 11'E YÜKSELDİ

Malatya'da, sorumluluğu bulunan mimar, müteahhit, mühendis, denetim görevlisi ve bina sahibi 46 şüpheli hakkında başlatılan soruşturma sürüyor. Gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 4 şüpheli daha tutuklandı.

Böylelikle tutuklu sayısı 11'e yükseldi. Yakalanan 8 şüphelinin işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

ŞANLIURFA'DA 9 TUTUKLAMA

Şanlıurfa'da yıkılan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Haliliye ilçesinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği Özabacılar Apartmanı'nın enkazında teknik inceleme yapıldı.

İnceleme sonucu kusuru olduğu gerekçesiyle İstanbul'da yakalanarak Şanlıurfa'ya getirilen söz konusu apartmanın inşaat mühendisi Osman Ekren çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Soruşturmalar çerçevesinde kentte yıkılan binalara ilişkin aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 8 kişi daha önce tutuklanmıştı.

İSTANBUL'DA YAKALANAN MÜTEAHHİT DE TUTUKLANDI

Öte yandan, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır cumhuriyet başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar kapsamında İstanbul'da yakalanan mülk sahibi, müteahhit ile proje mimarı ve sorumlularının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Kahramanmaraş'ta yıkılan Sabır Apartmanı'nın müteahhidi Ebubekir Özbey, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanırken, Malatya Onur İnşaat ortağı Serpil Başar Yoloğlu, Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi Hasibe Yıldırım ve proje sorumlusu inşaat mühendisi Mustafa Cevat Arsız adli kontrol hükümleri uygulanarak, proje sorumlusu mimar Şeref Kesgün işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Atabey Apartmanı enkazı / AAAtabey Apartmanı enkazı / AA

ATABEY APARTMANI MÜTEAHHİDİ İSTANBUL'DA YAKALANDI

Kahramanmaraş’ta 248'inci saatin sonunda enkazdan sağ çıkarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez’in enkazda kaldığı Atabey apartmanı müteahhidi Haydar Kurtar’ın da aralarında bulunduğu 5 müteahhit İstanbul’da yakalandı. Şüphelilerin tamamı, soruşturmanın yürütüldüğü Kahramanmaraş’a gönderildi.

(AA-İHA)