Destek yoksa dayanışma var

HABER MERKEZİ

İktidarın açıkladığı pakette görmezden geldiği yoksulların yardımına yine yurttaşlar koşuyor. Dayanışma Kooperatifi, Bi Komşu ve İzmir Üniversitesi Öğrenci Dayanışması gibi ağlarda bir araya gelen yurttaşlar, salgın günlerinde dayanışma örneği sergiliyor.

İhtiyaç sahibi olan kişilere ulaşmak ve komşuluk ruhunu da yeniden canlandırmak amacıyla, Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz ve Ezgi Ezdar Onur isimli 4 arkadaş 'Bi Komşu' isimli bir dayanışma platformu kurdu.

destek-yoksa-dayanisma-var-719116-1.

KOMŞU KOMŞUNUN FATURASINI ÖDÜYOR

'Bi Komşu' platformu, faturalarını ödemekte zorlanan kesimle onlara yardım etmek isteyenleri buluşturuyor. 13 Nisan'da açılan sisteme şimdiye kadar yaklaşık 6 bin fatura girişi yapılırken, bunların yaklaşık 900 tanesi ödendi.

Platform kurucularından Emrecan Durmaz, herkes kendi yakın çevresine gücü yettiği kadar destek olsa bu çığ büyümeden komşular arasında çözülebilir düşüncesiyle yola çıktıklarını belirtti. Sistem üzerinden para akışı sağlanmadığı özellikle vurgulayan Durmaz, "Biz bir alışverişin tarafı değiliz. Platformda işlem ücreti, hizmet bedeli, komisyon vb. adı altında herhangi bir şey de söz konusu değil. Yardımseverler, kime yardım ettiklerini biliyorlar ve isterse ihtiyaç sahibi ile telefon görüşmesi yapabiliyorlar. Ancak ihtiyaç sahibi kişi kimden destek aldığını bilmiyor" ifadelerini kullandı.

SALGIN SONRASINDA DA DEVAM EDECEK

Ekonomik enkazın hep beraber kaldırılması gerektiğinin altını çizen Durmaz, "Salgın sonrasında da hizmet vermeye devam etmek istiyoruz. Pandemi sonrasında bu krizin ekonomik etkilerini çok daha derinden hissedeceğimizi, tüm dünyada bir ekonomik buhran olacağını tahmin ediyoruz. Şu an herkes öncelikle hayatta kalmaya, sağlığını korumaya gayret ediyor. Ekonomik kaygılar ve beklentiler öncelik sıralamasının çok gerisinde ancak salgın sonrası hayatlarımızın normalleşmesiyle birlikte ekonomik enkazı hep birlikte kaldırmaya mecburuz. O nedenle nihai amacımız ve isteğimiz bu gibi platformlara gerek ve ihtiyacın olmadığı bir dünya düzeninde yaşamak olsa da bu ihtiyaçların devam ettiği sürece biz de bir ucundan destek olmayı sürdürmek istiyoruz" dedi.


GÖNÜLLÜLER İHTİYAÇ KOLİLERİNİ DAĞITIYOR

Dayanışma Kooperatifi’nin kurduğu Dayanışma Gönüllüleri Ağı, işinden olan, ücretsiz izne ayrılan, mesleğini yapamayan ihtiyaç sahibi yurttaşlara dayanışma kolileri dağıtmayı sürdürüyor. Dayanışmada bulunmak isteyen yurttaşlara kendi kolilerini oluşturma şansı veren kooperatif, desteklerle oluşturulan kolileri ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Kurdukları ağ ile diğer derneklerle birlikte çalışma da yapan Dayanışma Kooperatifi, Atakent Mahalle Dayanışması, Divriği Kooperatifiyle ve Arguvan Derneği’yle de ortak koliler hazırlıyor.

HALKIN PAYINA KOLONYA, SABUN DÜŞTÜ

İzmir’de ki üniversite öğrencileri salgın sürecinde bir dayanışma ağı kurdu. Öğrenciler kendi imkânları ile yaptıkları maskeleri esnafa ve vatandaşlara dağıtıyor. Öğrenciler ayrıca sokak hayvanlarına mama dağıtıyor, sosyal medya üzerinden de bir bilinç oluşturmaya çalışıyorlar. İzmir Üniversite Öğrencileri Dayanışma Ağı çıkış şiarı olarak iktidarın halkı değil sermaye sahiplerini koruduğunu halkın payına kolonya, sabun, maske ve dua düştüğünü ama bunların bir insanın hayatta kalması için yetersiz olduğunu vurguladı.