İngiltere’den modern elektronik müzisyeni Bonobo yeni albümü Migration ile dört yıl aradan sonra tekrar ses verdi. Rhye, Nicole Miglis, Innov Gnawa ve Nick Murphy gibi isimlerin vokal desteği sunduğu Migration güçlü bir sound yapısına sahip.

Detaylar yaşatır

Bonobo bundan çok yakın süre önce verdiği röportajlardan birinde şöyle demişti: “Elektronik müzik yöntemlerini kullanarak aslında elektronik olmayan bir müzik yapıyorum. Yaptığım şeyin en iyi tanımı bence bu.” Tüm diskografisini bir an için unutun ve sadece önceki hafta Ninja Tune Records’tan çıkan son albümü Migration’ı dinleyin. Bonobo’nun bu sözlerine hak vereceksiniz.

İngiliz müzisyenin dört yıl süren sessizlik sonrası yayımladığı yeni uzunçaları Migration altmış iki dakika boyunca devam eden uzun yolculuğa sahip. Temelinde elektronik tavrın bulunduğu herhangi bir kayıt için bu uzunluk şaşırtıcı değil. Ancak sadece elektronik müzik yok burada. Özel bir algoritmanın içinde hayat bulan albümle aynı adlı şarkı Migration’da piyano bizi karşılıyor. Burası albümün açılış noktası ve daha bu ilk saniyelerden itibaren albümün zengin enstrüman kanallarına sirayet edeceğini vurguluyor Bonobo. Elektrik gitar sık sık kendini hatırlatıyor. Uzunçaların beş numarası Second Sun’ın yaylı enstrümanlarla çevrili kapanışı ise bizi kazananı olmayan esaslı bir savaş filmine götürmeye yetiyor.

Sound açısından oldukça zengin olan albümün vokal adımlarını da aynı eksende atmasını beklersiniz. Müziğin doğru vokalle tamamlandığı yerde kusursuz bir albümle tanışmışsınız demektir. Bu albümü bir başyapıt olmaktan uzaklaştıran nokta işte tam olarak burası. On iki şarkılık Migration müzikal tavrında yarattığı detaylarla çok güçlü alanlara ulaşmış. Ancak albümdeki konuk vokaller altta akıp giden sesleri takip edemiyorlar. Migration’daki vokal katkılı şarkıları dinlerken kendi kendime “keşke bunlar enstrümantal olarak kalsalardı” dedim. Bir şarkıyı ayrı tutmak gerektiğini belirteyim. Nick Murphy, önceki adıyla Chet Faker’ın ses verdiği No Reason albümün bütünlüğü altında ezilmeyen şarkılardan. Burada Bonobo ve Nick Murphy ikilisinin sıkı ilişkilerinin ve birbirlerini çok iyi tanımalarının payı var bana kalırsa. No Reason single olarak da servis edildi ve bu tercihin bir anlamı olduğu şarkının her saniyesinden belli oluyor.

Bonobo’nun kariyerindeki altıncı albüm Migration. Hem hazırlık hem de kayıt aşamalarında detaylı düşünülmüş ve tüm vokal zaaflarına rağmen beton gibi güçlü soundunun her adımda kendini belli ettiği bir çalışma bu. Migration sadece modern elektronik müziği değil, doğru seslerin başarılı birleşimini temsil ediyor.