Urfa'da Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası'ndan istifa edip BİRTEK SEN'e üye olukları için baskı ve mobbinge maruz bırakılan Özak Tekstil işçileri, direnişin 15. gününde bir kez daha sabah saatlerinde jandarmanın coplu ve biber gazlı saldırısına uğradı. Jandarma, aralarında 92 işçi ve BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in de olduğu 100'e yakın işçi gözaltına aldı. Öte yandan işçilere coplu ve tazyikli suyla müdahale sürüyor. Valilik tarafından müdahaleye ilişkin yapılan açıklamada, "yasa dışı toplantı ve gösteriye dönüşmesi, iş ve çalışma hürriyetine müdahalede bulunulması" gerekçesiyle çok sayıda işçi hakkında adli işlem başlatıldığı ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Direnişteki Özak Tekstil işçilerine bir kez daha müdahale: 100'e yakın işçi gözaltına alındı
Fotoğraf: DHA

Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Özak Tekstil’de sendikal baskılara karşı direnişe geçen işçilere müdahale eden jandarma 92 işçiyi ve BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'i gözaltına aldı.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN), sosyal medya hesabından jandarma müdahalesine ilişkin paylaşım yapıldı.

Sendikanın paylaşımında, Özak Tekstil işçilerinin bu sabah saatlerinde bir kez daha jandarma saldırısı ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Jandarma müdahalesinde çok sayıda işçi ve 2 sendika yöneticisinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, "İşçilere TOMA'yla tazyikli su sıkılıyor, jopla müdahale ediliyor. İşçiler dağılmıyor" denildi.

Paylaşımın devamında şunlara yer verildi:

"Yüzlerce işçiye göz göre zulüm yapılıyor. Bu zulme sessiz kalmayın! İşçilerin üstüne çöküp hak mücadelemizi sindirmeye çalışıyorlar. İşçilerin sesini kesmeye çalışanlara karşı her yeri Özak direnişi alanına çevirelim! Urfa halkına çağrımızdır! Özak işçilerine sahip çıkın!"

DHA'nın aktardığına göre, 15 gündür direnişini sürdüren işçiler, 92 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İşçilerin tepki göstermek amacıyla toplanmasına müdahale eden jandarma, TOMA'yla tazyikli su sıkarak müdahale etti. İşçilerin bekleyişi sürüyor.

URFA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Şanlıurfa Valiliği, işçilerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "yasa dışı toplantı ve gösteriye dönüşmesi, iş ve çalışma hürriyetine müdahalede bulunulması" gerekçesiyle 28 kişi hakkında adli işlem başlatıldığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

"Yapılan bütün uyarılara rağmen 2911 sayılı Kanuna aykırı şekilde toplantı ve gösteri yapılması, servis araçlarının geçişinin engellenmesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde trafik düzeninin bozulmasına kadar varan yasa dışı davranışlara devam edilmesi üzerine, 11.12.2023 Pazartesi günü söz konusu faaliyetleri yürüten 6 kişi başlatılan adli soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmış, izinsiz yapılan toplantı ve gösteriye yapılan ikazlara rağmen son verilmemesi üzerine topluluğun dağılması sağlanmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır. Toplum düzenini bozan, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden benzeri kanuna aykırı girişimlere karşı bundan sonra da yasal olarak gerekli işlemler uygulanacaktır."

***

Fabrikada 6 senedir örgütlü Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa eden işçiler Birleşik Tekstil Dokuma İşçileri Sendikası’nda (BİRTEK-SEN) örgütlenmeye karar vermişti. İşçilerin sendika değiştirmesinin ardından fabrika baskıya başladı ve bir kadın işçiyi işten çıkarmıştı. Bunun üzerine Özak Tekstil’de işçiler fabrika içinde topluca direnişe başlamıştı.