Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 6,9610'dan işlem görüyor.

Dolar/TL ne kadar oldu?

Londra'daki swap (döviz takası) faizlerinin bir anda yükselmesinin ardından Türk Lirası ihtiyacı olan yabancılar hisse senedi ve tahvil satışı gerçekleştirdi. Bunun üzerine Borsa İstanbul'da dün yüzde 3'ü aşkın kayıp yaşandı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.50 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,9 üzerinde 6,9610'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,9 artışla 8,2510'dan, sterlin/TL yüzde 1 değer kazancıyla 9,1090'dan satılıyor.

Dolar endeksi, 93,1 seviyesinde yatay seyrederken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 artışla 1,1820 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ve görüşmeleri devam eden 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi ile salgının tedavisine yönelik haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu bildirdi.

Londra swap piyasalarındaki Türk lirası faizlerinde dün artan oynaklığın daha önce de zaman zaman yaşandığını ve çok kısa süreli dalgalanmalar olarak kaldığını anımsatan analistler, düşük hacimli bu tür dalgalanmaların fiyatlamalar üzerindeki etkisinin kalıcı olmadığını söyledi.

KUR İKİ AYDIR HAREKETSİZDİ

Dolar/TL 2019’dan beri 100 milyar doları aşan hatta 110 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen kamunun döviz arzının da desteğiyle yaklaşık 2 aydır 6.85 etrafında neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor idi. TCMB’ye döviz arzında katılan kamu bankalarının da desteği de 10 milyar doları aşmış oldu. Kamuların günde bazen 1 milyar dolara ulaşan ya da aşan desteğine rağmen kurda stabil seyir geçen hafta itibarıyla yerini yukarı baskıya bıraktı. Dolar/TL’de geçen hafta eşine kolay rastlanmayan alış fiyatının satıştan yüksek olduğu ters fiyatlama da oluştu.

Öte yandan TCMB’nin uzun bir aradan sonra geçen ay ortasında başladığı VİOP’ta vadeli döviz kontratlarında işlem yapmaya devam ediyor. İşlem tutarı ilk olarak 40 milyon dolara ulaştıktan sonra 600 milyon dolara çıktı. Tutarlar halen 100 milyar dolarlık müdahaleye göre sınırlı olsa da süreç piyasada yakından izleniyor.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru ve finansal kesim dışındaki firmaların döviz yükümlülükleri, yurt dışında ise ABD ve Avrupa'da açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin öne çıktığını belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 6,90-7,00 bandının izleneceğini kaydetti.