Apple, Facebook, Google ve Amazon’un CEO’ları, ABD Temsilciler Meclisi’nde sorguya çekildi. Demokratlar internet devlerini pazara tek başına hakim olmak ve rekabeti ortadan kaldırmakla suçlarken, Cumhuriyetçiler ise muhafazakarların karşısında yer aldıklarıyla suçladı.

Dört internet devine ABD Kongresi’nde eş zamanlı sorgu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon, Apple, Google ve Facebook CEO’ları, ABD Temsilciler Meclisi’nde eş zamanlı olarak sorguya alındı.

Toplam değeri 5 trilyon dolar olan bu dört şirket, Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilciler tarafından şirketlerini başarıya ulaştıran market hakimiyetleri ve yöntemleri doğrultusunda sorular sordu.

İlk kez dördünün bir arada sorgulandığı Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu bünyesindeki Antitröst Alt Komisyonu'nda düzenlenen video konferans, 5 saatten fazla sürdü.

Düzenlenen toplantı, her ne kadar farklı nedenlerden de olsa, Demokrat ve Cumhuriyetçi temsilcilerin ilk kez ortak bir düşman varmış gibi hareket ettikleri toplantı oldu.

Demokratlar internet devlerini start-up’ları satın alarak haksız olarak data yığınlarını klonlamak için kullanmak ve rekabeti ortadan kaldırmakla suçlarken, Cumhuriyetçiler ise muhafazakar görüşleri susturup susturmadıklarını ve yurtsever olup olmadıklarını sorguladı.

Washington'da açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı David Cicilline, dört şirketle ilgili olarak, "Bu şirketlerden herhangi birinin tek bir eylemi yüz milyonlarca kişiyi ciddi ve kalıcı biçimde etkileyebilir. Özetle: Hadlerinden fazla güçlüler" değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefette bulunan Demokrat Parti'nin üyesi Cicilline, şirketlerle ilgili soruşturmayı bir yılı aşkın süredir yönetiyor. Cicilline, Kongre'nin büyük internet platformlarına ilişkin yürüttüğü incelemelerin daha sert bir regülasyonu beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu. Dört şirketin rekabeti önlediklerini kaydeden Cicilline, "Buna bir son verilmesi gerekiyor" dedi.

“BU ŞİRKETLERİN BÖLÜNMESİ GEREKİYOR”

Kongre'nin kartel oluşmasının önlenmesinden sorumlu alt komitesinin başkanı olan Cicilline, söz konusu şirketlerin bazılarının bölünmesi gerektiğini söyledi. Cicilline, tüm bu şirketlerin "uygun biçimde regüle edilmesi ve hesap vermesinin sağlanması" gerektiğini kaydetti.

Cicilline, "pazara hükmeden platformlara", kendi hizmetlerini öncelikli kılma, adil olmayan fiyatlandırma veya kullanıcıyı ek ürünleri satın almaya zorlama vasıtasıyla, "büyümek amacıyla güçlerini yıkıcı ve zarar verici bir biçimde uyguladıkları" eleştirisini yöneltti.

Siyasetçi, dört internet devinin koronavirüs pandemisi sayesinde güçlerini daha da pekiştirdiğini ifade etti. Söz konusu şirketlerin önceden de "ABD ekonomisinin titanları" olduklarını söyleyen Cicilline, pandemiyle birlikte "her zamankinden daha güçlü hale geldiklerini" belirtti.

“GÜÇLÜ OLMAK KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL”

Bunun karşısında Cumhuriyetçi Parti'den daha farklı sesler yükseldi. Muhafazakar Kongre üyesi Jim Sensenbrenner, "Büyük olmak aslında kötü bir şey değil. Tam tersi, ABD'de başarılı olanın ödüllendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Büyük internet şirketlerinin pazara hükmeden konumları, hem ABD'de hem de Avrupa Birliği'nde (AB) daha önce de eleştirilere maruz kalmıştı. Halihazırda aralarında Facebook ve Google'ın da bulunduğu bazı şirketlerin pazar konumlarını kötüye kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek amacıyla birden fazla inceleme yürütülüyor.

İnternet devlerine eleştirel yaklaşan isimlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump. Trump, Facebook ve Twitter'a, kendisinin mesajlarına sansür uygulama ve muhafazakarlara karşı genel olarak önyargılı olma suçlaması yöneltiyor. Trump, Kongre internet devleriyle ilgili adaleti sağlamayı başaramadığı takdirde, "bunu kendisinin başkanlık kararnameleri vasıtasıyla yapacağını" ifade etmişti.

Kaynaklar: DW Türkçe, The New York Times