Dr. Sarbast Nabi: "Kürtler arasındaki askeri ve politik ayrılık Kerkük'te belirleyici oldu"

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Çatışmaların bölgesel bir savaşa evrilmesinden endişe edilirken, Kerkük’te yaşananların birçok farklı faktörün sonucu olduğunu söyleyen Erbil Koya Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Dr. Sarbast Nabi yaşananları BirGün’e değerlendirdi.

Kürtler arasındaki ayrılık
Kerkük operasyonunu Kasım Süleymani tarafından yönetilen İran Devrim Muhafızları Ordusu aracılığıyla gerçekleştirilen bir İran müdahalesi olarak değerlendiren Dr. Nabi, IKBY içindeki iki partili iktidar arasındaki askeri ve politik ayrılığın ve Peşmerge güçlerinin çeşitli nedenlerle ordunun karşısına çıkmayı göze alamamasının kentlerin düşmesinde belirleyici olduğunu vurguluyor. Bütün bunlar sonucunda da Kerkük’ün, Irak’ın eline düştüğünü kaydeden Nabi, devlet dairelerinin ve parti merkezlerinin Irak güçlerinin mezhepsel afişleriyle kuşatıldığına dikkati çekiyor.

kurtler-arasindaki-askeri-ve-politik-ayrilik-kerkuk-te-belirleyici-oldu-368280-1.Bütün bir bölgenin güvenliği tehlikede
Kerkük meselesinin, yalnızca Irak ve IKBY arasında yaşanan bir sorun olmaktan çok öte olduğunun altını çizen Nabi, “Bugün yaşananlar, farklı unsurların bölgede etkin olmak için yaptığı mücadelenin sonucudur” diye konuştu.

Kerkük’ün düşüşü adeta bir ‘kabus’
Bağdat Merkezi Yönetimi’nin, Kürtlerin talep ve istekleriyle “akılcı” yöntemlerle ilgilenmesi gerektiğini belirten Nabi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bağdat, Irak Anayasası’nda yer alan maddeleri uygulamaya dönmelidir. Özellikle tartışmalı bölge ile merkez iktidarın arasındaki ilişkiyi gözeten 140’ıncı madde dikkate alınmalıdır. Fakat Kerkük’ün ‘düşüşü’ idari ve politik paylaşım tehdidi altındaki Kürdistan bölgesi için kabus niteliğinde. Kürt politik liderleri bağımsız milli kararlarını savunmalı ve birliğini korumalıdır.”

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat ve Erbil arasındaki gerilimi düşürmek gerekçesiyle bölgeye yaptığı ziyareti hatırlatan Nabi, “İran’ın Bağdat’taki ve hatta IKBY’deki siyasi karara hükmetmek konusunda acele etmesini önlemek için uluslararası düzeyde müdahale önemlidir” dedi.