Hayatımıza hızlı giren teknolojilere uyum sağlama süremiz de hızlı ve artık yeni bir uygulamaya şaşırma hızımız oldukça düşük. Bunların en güncellerinden biri, insan benzeri konuşmalar oluşturabilen ChatGPT.

Dünya, ChatGPT kullanmaya hazır mıydı?
Fotoğraf: Freepik

Arda Topal - Siber Güvenlik Uzmanı

El yazısı ile sayfalarca yazılmış, bilgi ve muhakeme becerisi gerektiren tek bir dönem ödevi için kütüphanelerde sabahlanan bir dönemden, ödevlerin yapay zekâya yaptırıldığı bir döneme doğru bir yolculuğun içindeyiz. Bu tabii ki bütün gelişime tanık olmuş bir nesil için nostaljik bir durum olduğu gibi aynı zamanda bütün sürece hakim olduğumuzun da bir kanıtı. Yapay zekânın her türlü nimetlerinden faydalanmaya başladık ama henüz daha görmediğimiz onlarca şey var. Şu an gündemimiz ise, sosyal medya platformlarında videosunu paylaşarak “etkileşim alan” öğrencilerin kısa sürede ödevlerini yaptırdığı, bazılarının şarkı sözleri yazdırdığı, Türk dizisi senaryosu yazdırdığı içeriklerle ChatGPT.


Yapay zekâ (AI), insanlar gibi düşünebilen ve hareket edebilen akıllı makineler yaratmaya odaklanan, hızla büyüyen bir bilgisayar bilimi alanı. AI, tıbbi teşhisten otonom araçlara, güncel eğitim alanlarına kadar çeşitli uygulamalarda da kullanılmakta, yani hayatımızın her anında en yaygın iletişim aracımız olan telefonlarımızla hepimiz bir yapay zekâya çok yakınız. Hayatımıza hızlı giren teknolojilere uyum sağlama süremiz de bir o kadar da hızlı ve artık yeni bir uygulamaya şaşırma hızımız da oldukça düşük. En güncel AI teknolojilerinden biri de, insan benzeri konuşmalar oluşturabilen bir doğal dil işleme (NLP) sistemi olan ChatGPT.

Çok dilde ve şekilde konuşabiliyor

ChatGPT, bir doğal dil işleme (NLP) sistemi olarak, OpenAI tarafından geliştirildi. Bir konuşmanın içeriğini anlayarak ve uygun yanıtlar üreterek insan benzeri konuşmalar oluşturmak için tasarlandı. ChatGPT, büyük bir konuşma veri kümesi üzerinde eğitilen GPT-3 adlı derin öğrenme modeline dayalı. ChatGPT’i, güçlü bir NLP sistemi olması açısından incelendiğinde en belirgin özelliği bir konuşmanın içeriğini anlayarak, bu konuşmaya uygun yanıtlar üretebilmesi, İngilizce, Türkçe, Fransızca, Almanca, İspanyolca gibi bir çok dilde yanıtlar oluşturabilmesidir. ChatGPT resmi bir dil veya gayri resmi bir dil kullanabildiği gibi esprili bir konuşma tarzı da benimseyebilir.

dunya-chatgpt-kullanmaya-hazir-miydi-1113891-1.



ChatGPT’nin çeşitli işletmelerde ve iş modellerinde kullanıldığında verimliliği artırma, doğru ve anlamlı konuşmalar üretme, maaliyeti düşürme gibi faydaları var. Örneğin, işletmelerde müşteri deneyimi açısından ele alındığında kişiselleştirilmiş imkânları sunabilir. Geleneksel yapay zekâ çözümlerinden farklı olarak ChatGPT, müşteri sorularını hızlı ve doğru bir şekilde anlamasına ve kulağa doğal gelen yanıtlar üretmesine olanak tanıyan, önceden eğitilmiş büyük ölçekli bir dil modeli tarafından desteklenmekte. Aynı zamanda ChatGPT Enhanced Accuracy (CGA) modeli, doğru ve anlamlı konuşmalar üretmek için derin öğrenmeye dayalı yapay zekâ (AI) mimarisi kullanan güçlü bir doğal dil işleme (NLP) sistemidir. CGA, chatbot konuşmaları, müşteri hizmetleri konuşmaları ve otomatik müşteri desteği dahil olmak üzere birçok alanda test edilerek doğruluk, tutarlılık ve okunabilirlik açısından diğer popüler NLP modellerini geride bırakmış. Buradan yola çıkarak ChatGPT’yi müşteri hizmetleri operasyonlarının verimliliğini ve etkililiğini artırmak isteyen işletmeler için maaliyeti düşürmek açısından da çekici bir çözüm olarak görebiliriz.

Güvenlik endişeleri

Her şey bu kadar mükemmel görünüyorken ChatGPT ile ilgili güvenlik endişeleri de toplumda devam ediyor. Siber saldırıların hayatımızın bir parçası haline geldiğini düşünürsek kendi klasik haline gelmiş önlemlerimizi de almamız gerekiyor. Bir başka endişe de, özellikle sosyal medya gibi geniş erişime sahip platformlara entegre edilmişse, ChatGPT’nin yanlış bilgi veya propaganda yaymak için kullanılma potansiyeli risk taşımakta.

Hâlâ gelişmekte olan yapay zekâ uygulamalarının “iyi bir örneği” olan ChatGPT sadece kendisine sağlanan verilerden yola çıkarak metinler üretebildiği ve çeşitli sınırlılıklara sahip olduğu gibi, güncel bilgilere ulaşma konusunda da hâlâ geliştirilmekte. Gelişen her yeni teknolojinin köklü bir meslek grubunu yerle bir ettiğini ve yeni bir iş alanı oluşturduğunu da göz önünde bulundurabiliriz. Bunlara rağmen, pek çok kullanım alanıyla ve yeni kullanım alanları oluşturulması açısından da gelecek vadeden bir teknoloji.