Google Play Store
App Store

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkilerini yükselterek devam ediyor. Fransa karantinayı gündeminden çıkarırken, İngiltere Avrupa'nın en yüksek aşırı ölüm oranına sahip ülkesi konumunda bulunuyor.

Dünya'da koronavirüs salgınındaki gelişmeler

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkilerini artırarak devam ediyor. Fransa'da virüsün yayılmasının yeniden hızlanmasına dair endişeler yükselirken, Başbakan Castex ülkeyi yeniden karantinaya almayacaklarını net bir şekilde ifade etti. Koronavirüs salgınının etkilediği ülkelerden olan İngiltere, aşırı ölüm oraanlarında Avrupa'nın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Çin'de salgının yeni merkezi olan Urumqi'de şehre giriş çıkışlar sınırlandırılırken, Çin'li yetkililer tüm toplu pazar alanlarında düzenli koronavirüs yapılmasını emretti. Nisan ayında alınan kararla koronavirüse karşı alınan sert önlemleri gevşeten İran'da vaka sayıları hız kesmeden yükselmeye devam ediyor. Salgının vites artırdığı Polonya'da ise en yüksek günlük vaka sayısı tespit edildi.

FRANSA’DA HÜKÜMET ÜLKEYİ YENİDEN KARANTİNAYA ALMAK İSTEMİYOR

Fransa’da koronavirüs salgınının yeniden hız kazanmasına yönelik endişeler büyürken, Fransa hükümeti, virüsün yeniden yayılması durumunda ülke çapında bir karantinayı seçenekler arasında görmüyor.

Başbakan Jean Castex, “Her şeyden önce tam bir karantinadan kaçınılmalıdır” diyerek konuya dair net bir tavır koydu.

Castex, “Mart ve Mayıs arasındaki iki aylık sıkı karantinanın ardından ülkeyi tekrardan kapatmak, ekonomik ve sosyal düzeyde bir felaket olur” dedi.

Castex, “Bunun ne anlama geleceğini biliyoruz: Bu düzeyde bir önlem pandeminin ilerleyişini kesinlikle durdurur ama bazı yurttaşlarımızın psikolojik sağlığı da dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik düzeyde yıkıcı olur” ifadelerini kullandı.

Castex ayrıca, “Öncelik hala önlemek. Doğrulanmış vaka sayısı artmaya başlasa bile, pozitif testler komşu ülkelerle kıyaslandığında hala düşük seviyelerde” dedi.

Yetkililer, uygulanacak herhangi bir karantinanın büyük olasılıkla vaka sayılarının yükseldiği bölgelerle sınırlı kalacağını ifade etti.

Castex, “Adapte olacağız” dedi.

Fransız sağlık yetkilileri, genç yetişkinler arasındaki vaka artışı konusunda uyarıda bulundu. Fransa’da şu anda koronvirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 30 bin 228 olurken, yoğun bakımdaki hasta sayısındaki düşüş devam ediyor.

Enfekte olan bir kişinin virüsü bulaştırma oranı olan R katsayısı, 1 Temmuz’da ölçülen 1.3 seviyesinin üzerine çıkmış durumda.

Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Müdürlüğü sözcüsü, fiziksel mesafe kurallarına riayet etmedikleri sürece, gençlerin koronavirüsün yayılmasında sorumlu olduklarını iletti.

İNGİLTERE’DEKİ AŞIRI ÖLÜM ORANLARI AVRUPA’NIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

İngiltere istatistik ofisinin analizlerine göre İngiltere, diğer 21 Avrupa ülkesine kıyasla koronavirüs pandemisi süresince en fazla aşırı ölüm oranına maruz kalan ülke oldu.

Epidemiyolojistlere göre, bir yıl içerisinde beş yıllık ölüm oranını geçen ölümler olan aşırı ölüm oranı, hastalıktan ölümleri ölçmek için en iyi yol çünkü uluslararası olarak karşılaştırılabilir.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, tüm dünyada 666 binden fazla insanın ölümüne yol açan koronavirüsün en sert şekilde etkilediği ülkelerden biri de İngiltere.

Ülkedeki her zamanki nedenlerle ölümlerden 65 bin civarında daha fazla ölümün olduğu İngiltere, Avrupa’nın en yüksek seviyesinde.

Aşırı ölümlerin sadece belirli bölgelerde yoğunlaştığı diğer Avrupa ülkelerinin tersine, Birleşik Krallık’ta aşırı ölümler ülkenin her yerine yayılmış durumda.

Yine de İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’dan daha fazla ölüm oranına sahip olan İskoçya’dan da yüksek ölüm oranlarına sahip.

ÇİN’İN URUMQİ ŞEHRİ ÜLKEDEKİ SALGINI MERKEZİ OLDU

Çin’in batısında yer alan Xinjiang bölgesinin başkenti olan Urumqi’ye seyahat kısıtlaması getirilerek, şehre giriş çıkışlar yasaklandı.

Şehir, Çin’de 29 Temmuz’da tespit edilen 105 vakanın 96’sının görüldüğü yer olarak, yeni salgın dalgasının ülkedeki merkezi konumunda.

Belediye Başkan Yardımcısı Song Yajun günlük basın açıklamasında, 14 günden fazla süredir şehirde olan ve ayrılmak isteyen kişilerin hem nükleik asit hem de antikor testlerinin negatif olması gerektiğini söyledi. Yerleşiklerin ise acil bir durum olmadığı müddetçe Urumqi’yi terk etmemeleri gerektiğini ekledi.

Song, Urumqi’ye yüksek koronavirüs riski olan yerlerden gelenler için 14 günlük karantina uygulanacağını belirtti. Diğer yerlerden gelenlerden ise geldikleri yere bağlı olarak diğer talepler de dahil olmak üzere, son 7 gün içerisinde yapılmış ve sonucu negatif olan koronavirüs testi talep edilecek.

Çin anakarasında görülen koronavirüs vaka sayıları şubat ayındaki pik döneminin oldukça altında seyrediyor ama canlanma hastalığı şekillendirmedeki zorluğun altını çiziyor.

Ayrıca perşembe günü Çin, yerel otoritelere toplu Pazar alanlarında düzenli koronavirüs testi yapılmasını söyledi. Haziran ayında Çin’in başkenti Pekin’de bir toplu Pazar alanında enfeksiyon birikimi gözlenmişti.

İRAN’DA VAKALAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

İran’da Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, koronavirüse yakalanan kişi sayısı 301 bin 530’a ulaştı.

İran, Orta Doğu’daki en çok koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumunda ve Nisan ayında koronavirüse karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesinden beri ülkedeki vaka sayıları ve ölümler hızlı bir şekilde arttı.

POLONYA EN YÜKSEK GÜNLÜK VAKA SAYISINI BİLDİRDİ

Polonya, salgının ortaya çıktığı günden beri en yüksek günlük vaka sayısını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede son 24 saatte 615 yeni koronavirüs vakası tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca koronavirüs nedeniyle 15 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Polonya’da şimdiye kadar toplamda 45 bin 31 kişiye koronavirüs tanısı konarken, 1709 kişi de salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.