Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre çevrimiçi deepfake videoların sayısı her yıl yüzde 900 artıyor. Kaspersky araştırmacıları, kullanıcıların dikkat etmesi gereken ve deepfake kullanan ilk üç dolandırıcılık planını açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi
Dünya Ekonomik Forumu: Deepfake videoların sayısı yüzde 900 arttı

WEF, çevrimiçi deepfake videoların sayısının her yıl yüzde 900 arttığını açıkladı. 1997'de kurulan küresel siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi Kaspersky, deepfake videolarının en çok finansal dolandırıcılık, şirket yöneticilerini tehdit ve cinsel hayat üzerinden şantaj amacıyla üretildiğini tespit etti.

Kaspersky tarafından daha önce yapılan bir araştırma ise darknet üzerindeki deepfake'lerin maliyetini ortaya koyuyor. Sıradan bir kullanıcının internette yazılım bularak deepfake yapmaya çalışması durumunda sonuç gerçekçi olmuyor.  

Kaspersky'de Kıdemli Güvenlik Uzmanı Dmitry Anikin, şunları söylüyor:

"Deepfake'in işletmeler için oluşturduğu en ciddi tehditlerden biri her zaman kurumsal verilerin çalınması değildir. Bazen itibar riskleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Çalışanlarınızın deepfake'in ne olduğunu ve nasıl fark edebileceklerini anladıklarından emin olun. Örneğin sarsıntılı hareket, cilt tonunda kaymalar, garip göz kırpma veya hiç göz kırpmama gibi işaretler belirleyici olacaktır."