Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile yalnızca “Din, Ahlak ve Değerler” başlığı altındaki dersleri 'seçilebilecek dersler' olarak öne çıkardı. Eğitim-Sen Artvin Şubesi, öğrencilerin seçme hakkına açık bir müdahale olarak değerlendirdi.

Eğitim Sen Artvin'den seçmeli ders ayrımcılığına tepki: Öğrencilerin seçme hakkına açık bir müdahale

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın İlköğretim Kurumları 22.12.2020 tarih ve 40 sayılı kararı ile (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi’nde yapılan değişiklikte; Fen Bilimleri ve Matematik, Dil ve Anlatım, Sosyal Bilimler, Yabancı Dil, Sanat ve Spor, Din Ahlak ve Değerler başlıkları altında seçilebilecek toplam yirmi dört farklı ders bulunuyor. Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi sosyal medya hesabından bir kampanya çerçevesinde afişler paylaşarak yalnızca “Din, Ahlak ve Değerler “ başlığı altındaki dersleri 'seçilebilecek dersler' olarak öne çıkardı.

Eğitim Sen Artvin Şubesi, yazılı bir açıklam yaprak Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tepki gösterdi.

Açıklamada, "Bu müdahale yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olmadığı gibi pedagojik ve bilimsel esaslara da aykırılık teşkil etmektedir” denildi.

Eğitim Sen Artvin Şubesi'nin yazılı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının İlköğretim Kurumları 22.12.2020 tarih ve 40 sayılı kararı ile (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi’nde değişiklik Yapılarak; Fen Bilimleri ve Matematik, Dil ve Anlatım, Sosyal Bilimler, Yabancı Dil, Sanat ve Spor, Din Ahlak ve Değerler başlıkları altında seçilebilecek toplam yirmi dört farklı ders bulunurken Ardanuç ilçe milli eğitim müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından paylaşarak ve bir kampanya çerçevesinde afişler düzenleyerek yalnızca “Din, Ahlak ve Değerler “ başlığı altındaki dersleri seçilebilecek dersler olarak öne çıkarması öğrencilerin seçme hakkına açık bir müdahaledir. Bu müdahale yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olmadığı gibi pedagojik ve bilimsel esaslara da aykırılık teşkil etmektedir.

Ardanuç ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü siyasi kaygıları ile hareket etmiş ve kamu görevlisi kimliğini terk ederek iktidarın siyasi projesine hizmet etmiştir. Bu uygulama aynı zamanda kamu idaresinin güvenirlilik ve saygınlık ilkesine de ciddi ölçüde zarar veren bir nitelik taşımaktadır.

Kamu idare gücünün eğitim alanına müdahale etme aracı olarak kullanılmasının çocuklarımız ve ülkemizin geleceği bakımından bizleri son derece kaygılandırmaktadır.

Bir ülkenin eğitimi herhangi bir zümrenin müdahale etme yönlendirme alanı/aracı olmamalıdır. Esas olan çocuklarımızın ve ülkemizin üstün çıkarları olmalıdır.

Artvin Valiliği’ni öğrencilerin eğitim hakkını, eğitimin bilimsel ve laik niteliğini yok sayan uygulamalar karşısında gereğini yapmaya çağırıyoruz.

Eğitim-Sen, pedagojik olmayan ve bilimsellik ile örtüşmeyen; laiklik karşıtı her uygulamanın karşısında yer alacak, her koşulda kamusal, laik ve bilimsel eğitim mücadelesini sürdürecektir."

egitim-sen-artvin-den-secmeli-ders-ayrimciligina-tepki-ogrencilerin-secme-hakkina-acik-bir-mudahale-970060-1.