Merkez Bankası’nın başına beklendiği gibi Hafize Gaye Erkan getirilirken Şahap Kavcıoğlu ise ekonominin bir diğer tepe kurumu olan BDDK’ye atandı. Uzmanlar, bu atamanın, Erdoğan’ın eski stratejisinden vazgeçmeyeceğine işaret ettiğini söylüyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Ekonomistler yorumladı: Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığı’na atanması ne anlama geliyor?
Fotoğraf: DepoPhotos

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından gündemin en önemli maddelerinden biri haline gelen ekonomi yönetimi, Merkez Bankası’na yapılan atamanın ardından netleşti. Kulislerde ismi gündemden düşmeyen Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Başkanlığı’na atanırken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise beklenmedik biçimde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) kaydırıldı.

Ekonomistler bu durumu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘markaja alınması’ ve ‘eski modelin dinlenmeye alınması’ diye yorumladı.

BirGün yazarı, iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Kavcıoğlu'nun BDDK'ye atanmasını, "Anlaşılan Erdoğan ve Şimşek hibrit bir yönetim sergileyecekler" ifadeleriyle değerlendirdi. Kozanoğlu, "Belli ki Erdoğan,Kavcıoğlu’nun TCMB’deki hizmetlerinden memnun.Onu kurda kuşa,Şimşek’e fırtınaya yedirmeye niyeti yok!" dedi.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, söz konusu atamaların ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şimdi Şimşek, TL'yi paspas  yapıp enflasyonu patlatanı ödüllendirerek mi işe başladı?” diye sordu. Gürses, Kavcıoğlu’nun BDDK’ye atanmasını şöyle değerlendirdi:

“Kavcıoğlu siyasi bir kişilik aynı zamanda. Cumhurbaşkanınca BDDK'ya atanarak 'gölge bakan' gibi oyunda tutuluyor. Şimşek 'oyunun başında' markaj altına alınıyor... Ankara'da oyun bitmez.”

Benzer bir değerlendirme de Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp’ten geldi. “Şahap Kavcıoğlu'nun BDDK başkanı olarak atanması  eski modelin ölmediği, muhtemelen dinlenmeye çekildiğine işaret” diyen Demiralp, “Bu durumda Gaye Erkan'ın TCMB başkanlığı ile beklenen ortodoks U-dönüşü ne kadar uzun soluklu olur?” ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu’nun atamasını “Rasyonel zemine dönülecekmiş. Burası Türkiye, yok öyle” ifadeleriyle imalı biçimde değerlendiren ekonomist Tunç Şatıroğlu ise “Sanırım Kavcıoğlu'nun BDDK'ın başına atanmasından sonra ekonomi yönetimine destek olalım diyenler görüşlerini bir kere daha gözden geçireceklerdir” dedi.

Twitter hesabından, “Deyim yerindeyse Merkez Bankası vagon değil lokomotiftir. Treni o çeker” diye yazdan Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi, ekonomist İbrahim Mustafa Turhan’a yanıt veren ekonomist Mustafa Sönmez de, “Kavcıoğlu TCMB’si lokomotif miydi? Saray’ın vagonuydu. Vagon şefine vefasızlık yapılmadı BDDK’ya atandı. Vagonun keyfini tadan Erdoğan, lokomotifliğe izin mi verecek? İnanıyor musunuz :))” diye yazdı.