Elon Musk ve bir grup teknoloji uzmanı, GPT-4'ten daha güçlü bir sistem geliştirmeye altı ay ara verilmesi için çağrı yaptılar. Musk, ChatGPT4'ü piyasaya süren OpenAI Yönetim Kurulu’ndan 2018 yılında ayrılmıştı.

Elon Musk'tan GPT-4 çağrısı: Daha güçlü bir sistem geliştirmeye altı ay ara verin

Elon Musk, bir grup yapay zekâ uzmanı ve teknoloji sektörü yöneticileri ile birlikte imzaladıkları açık mektupta, gelişmiş yapay zekânın (AI) topluma ve insanlığa olan risklerine vurgu yaparak, OpenAI'ın yeni piyasaya sürdüğü yapay zekâ sohbet robotu GPT-4'ten daha güçlü bir sistem geliştirmeye altı ay ara verilmesi için çağrı yaptılar.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute'un yayımladığı ve Musk dahil 1000'den fazla kişinin imzaladığı açık mektup, bu tarz yapay zekâ robot tasarımları için ortak güvenlik protokolleri geliştirilene ve bağımsız uzmanlarca uygulanıp denetimi yapılana kadar ileri yapay zekâ robotlarının geliştirilmesine ara verilmesini talep ettiler.

Mektupta, "Güçlü yapay zekâ sistemleri, yalnızca bunların etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir" diye belirtildi.

Mektupta, insanlarla rekabet eden yapay zekâ sistemlerinin ekonomik ve siyasi aksamalar bakımından topluma ve medeniyete yönelik riskleri ayrıntılı olarak açıklandı ve yapay zekâ geliştiricilerinin denetim için politikacılarla ve düzenleyici kurumlarla çalışması için çağrı yapıldı.

NÜKLEER BAŞLIKTAN TEHLİKELİ OLARAK NİTELEMİŞTİ

2018 yılında Chat GPT-4’ü geliştiren OpenAI yönetiminden ayrılan ve herhangi bir hisseye sahip olmayan Elon Musk, şirkete ilişkin “Başlangıçta açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak oluşturuldu. Şimdi kapalı kaynak ve kâr amaçlı. OpenAI'de açık bir hissem yok, yönetim kurulunda da değilim ve onu hiçbir şekilde kontrol etmiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Musk’ın yapay zekanın durdurulmasına dair açıklamaları yeni değil. Musk daha önce de yaptığı bir açıklamada yapay zekanın nükleer savaş başlıklarından çok daha tehlikeli olduğunu söylemişti.