Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, ikinci duruşması yarın Ankara 4’üncü İş Mahkemesi’nde görülecek kapatma davasına karşı İstanbul ve Ankara'da basın açıklaması yaptı.

Emekliler, İstanbul ve Ankara'da 'sendika kapatma davasına' karşı eylem yaptı

HABER MERKEZİ

Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirdiği eylemlerde Ankara 4’üncü İş Mahkemesi’nde görülecek olan Tüm Emekililer Sendikası'na yönelik kapatma davasına karşı basın açıklaması yaptı.

Sendikanın Ankara'da yapılan basın açıklamasını Ömer Tunca okudu. 

“Demokratik toplumların olmazsa olmazı olan örgütlenme özgürlüğümüz gasp edilmek isteniyor” diyen Tunca, emeklilerin büyük bir kısmının açlık sınırının altında, ölüm ile yaşam arasında hayata tutunmaya çalıştığını vurguladı. 
Emeklilerin sendika çatısı altında örgütlenmesinin zorunlu ihtiyaçtan kaynaklandığını belirten Tunca, “Bedelini peşin ödediğimiz emeklilik hakkımızın, insanca yaşamımızın güvencesi olması gerekir” dedi. 

Sendika kurmanın önünde yasal bir engel olmadığını kaydeden Tunca, şöyle konuştu: 

“Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler herkesin sendika kurabileceğine hükmetmektedir. Yine anayasamızın 90. Maddesi’nde iç hukukun uluslararası sözleşmelerle çelişmesi durumunda, uluslararası sözleşmeler esas alınır denmektedir. İç hukukta bir düzenleme yapılmamışsa, sorun bizim değil, sorun yasa koyucularındır. Haklar yasadan önce geleceği bütün hukuk çevrelerinin üzerinde mutabık kaldığı bir gerçektir. Bu nedenle ilgili iş mahkemesinin Tüm Emeklilerin Sendikası’nı kapatması bize göre hukukla bağdaşmayacaktır. Zaten idarenin kapatma davası siyasi bir tercih olup, demokrasiyle ve hukukla ilgisi yoktur.”

Emeklilerin sendikal örgütlenmesi engellenemeyeceğini ifade eden Tunca, “İdare bu sevdadan vazgeçmelidir. Mahkemenin de uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış sendika hakkımızı gözeteceğini umuyor, demokratik ve vicdani bir kararla sendikamızın kapatılması davasını reddetmesini bekliyoruz” dedi.