Üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda bir görüşme yapacak.

Kaynak: AA
Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşecek
Fotoğraf: AA (Arşiv)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı'mızın bugünden itibaren yoğun mesaisi başladı. Uluslararası tebrik telefonları geliyor. Bugün birçok devlet başkanıyla, liderle görüşecek. Bu akşam ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi var" dedi.

Kalın, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Seçimlerin ardından, "Bundan sonraki süreç nasıl olacak? Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman yemin edecek? Sonrasında yapılacak resepsiyona kimler davet edilecek?" sorusuna Kalın, "Takvim, YSK'nın açıklayacağı tarih ve kesin seçim sonuçlarına bağlı olarak şekillenecek. YSK iki tane kesin sonuç açıklaması yapacak, birisi Milletvekili Seçimleri, diğeri de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile ilgili" cevabını verdi.

Erdoğan yemin ettikten sonra aynı gün bir göreve başlama töreninin olacağını belirten Kalın, ardından kabinenin açıklanacağını ifade etti. Kalın, YSK'nin yapacağı açıklamanın ardından hem Meclis’in hem de Cumhurbaşkanlığının takviminin netleşeceğini dile getirdi.

"BİDEN YEMİN TÖÖRENİNE DAVET EDİLECEK"

Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinde, kendisini yemin töreninden sonra yapılacak resepsiyona davet etmesi söz konusu mu?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Biz, prensip olarak ederiz. Kendileri nasıl değerlendirir, artık onlara kalmış bir şey.

ESAD İLE KISA VADEDE GÖRÜŞME PLANLANMIYOR

"Seçimler de bittiğine göre, Suriye ile liderler arasında ikili zirve ne zaman mümkün?" sorusuna Kalın, "Şu anda hemen planlanmış böyle bir zirve, tarih yok. İlgili bakan arkadaşlarımız, İstihbarat Başkanı'mız bu dosyaları olgunlaştıracaklar, bir noktaya getirecekler. Ondan sonra bir noktada böyle bir görüşme söz konusu olabilir. İhtimal dışı değil. Ama hemen önümüzdeki kısa vadede böyle bir görüşme planlanmıyor" yanıtını verdi.