AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz" dedi.

Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: 'Önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz'

AKP Genel Başkanı ve Cuımhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hizmet ihracatçıları buluşmasında Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"İnşallah önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz" diyen Erdoğan, "Bunun çalışması bir haftalık bir yıllık değil ta belediye başkanlığımın sonlarına doğru atılmış bir adımdır" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun projeye karşı çıkmasına tepki gösteren Erdoğan, "Ana muhalefetin başındaki zat Kanal İstanbul için 'yapamazsınız' diyor. Ne yaparlarsa yapsınlar biz bunu yapacağız" diye konuştu.

Erdoğan açıklamalarında, "Kanal İstanbul'un çevreci özelliği var, Türkiye'ye kazandırdığı haklar var" iddiasında bulundu.

Erdoğan, Kanal İstanbul'un çevreci özelliği olduğunu iddia etse de kamuoyunda projenin çevreye büyük bir hasar vereceği konusunda görüş birliği hâkim. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Kanal İstanbul projesinin hukuka aykırı olduğu hakkında tavsiye niteliğinde karar alınması” talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı başvuruda, Kanal İstanbul'un yol açacağı ekolojik sorunlardan bahsetmişti. Tanal, projenin ekolojik etkilerini şöyle sılamamıştı:

"SAZLIDERE BARAJI YOK OLACAK"

>> Karadeniz-Marmara Denizi arasında yapılması planlanan ‘Kanal İstanbul’ projesi çevresel yönden önlenmesi ve telafisi güç zararlara yol açacaktır. Proje, beraberinde ciddi sorunları da getirecektir.

>>Kanal İstanbul projesi güzergahında yer alan tarım, otlak ve orman alanları kentleşmeye açılacak ve bu alanlar tahrip edilecektir.

>>Proje alanı ve çevresinde köyler yok olacaktır. Arazisi satın alınan ya da kamulaştırılan halk göç etmek zorunda kalacaktır. Bu da büyük oranda şehir içi göç dalgası oluşturacaktır.

>>İstanbul’un su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Sazlıdere Barajı yok olacaktır.

>> Karadeniz’den gelen su akıntısı ile Küçükçekmece Gölü (tatlı su gölü) tamamen deniz suyu ile dolacaktır. Ayrıca akıntı sebebiyle Marmara Denizi daha da kirlenecektir.

"KUZEY ORMANLARI'NI, TÜM HASSAS EKOSİSTEMLERİ YOK EDECEK"

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da, Kanal İstanbul su yolu projesi ÇED raporuna ilişkin Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kanal İstanbul'un çevreye vereceği zarara değinmişti. Açıklamada şunlar kaydedilmişti:

>> Kuzey Ormanları’nı, meraları, tarım alanlarını, tüm hassas ekosistemleri yok edecek bu proje savunulamaz.

>> Kentin tüm kuzey bölgesini ve hassas ekosistemlerini, kentsel, arkeolojik ve doğal sit alanlarını baskı altına alacak bu projeyi kuvvetle reddediyoruz.

"20 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE DOĞAL ORMAN YOK OLACAK"

Ekoloji Birliği de Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamada, projeyle yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde doğal orman yok olacağını belirtmişti. "Proje kentte ve bölgede geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet verecek" denilen açıklamada, "Kanal nedeniyle heyelan, toprak kaymaları ve sıvılaşma tehlikesi yüksektir" ifadeleri kullanılmıştı.