Elektrik faturalarında düzenleme taleplerine ilişkin konuşan Erdoğan, "210 kilowat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilowat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir" diye konuştu. Erdoğan ayrıca, STK'lerin ticaret statüsünün konut statüsüne dönüştürüleceğini bildirdi.

Erdoğan: Elektrikteki yüksek tarife rakamları yeniden değerlendirecek

Fahiş elektrik faturalarına ilişkin düzenleme taleplerine ilişkin açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "210 kilowat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir" dedi.Erdoğan ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliğinin de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürüleceğini kaydetti.

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

'KDV İNDİRİMİNİ YANSITMAYAN FİRMALARA YAPTIRIM UYGULANACAK'

Gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, "İstanbul'daki toplantıda iş dünyamızdan gıda başta olmak üzere tüm ürünlerde yüzde 7 KDV ve yüzde 7 kendi fedakarlıkları şeklinde en az yüzde 14'lük bir indirim beklediğimizi söyledim. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır" diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretine de değinen Erdoğan, "Farklı alanlarda imzaladığımız toplam 13 anlaşmayla ülkelerimiz arasındaki münasebetlerin ahdi temelini güçlendirdik. Bir süredir durgunluk içinde olan Türkiye ile BAE ilişkilerine yeni bir ivme kazandıran bu ziyaretin her iki ülke açısından verimli ve hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'"Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Geçmiş olsun dileklerini ileten tüm siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine, yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim.

Çeşitli vesilelerle telefonlarla görüşerek pek çok hususu takip etme fırsatı bulduk. Devlet ve hükümet işlerini takip ettik, talimatları verdik. Testimizin negatife dönmesinin ardından Aksakallılar üyeleri ile bir araya gelerek birlikte yapacağımız çalışmaları istişare ettik.

KDV İNDİRİMİ: FEDAKARLIĞI SADECE DEVLET BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİLDİR

Üreticiden toptancıya gıdanın tüm süreçlerini kapsadığı için enflasyonla mücadele kararlılığımızla attığımız adım, KDV indirimidir. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır. Hepimizin aynı gemiden olduğumuza ülkenin kazancından hep beraber faydalandığımıza göre yükü birlikte omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek gerçekçi değildir.

BAE ZİYARETİ

Ziyaretim sırasında farklı alanlarda imzaladığımız anlaşmalarla ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirdik. Bir süredir durgunluk halinde olan BAE-Türkiye ilişkilerinin bu hamleyle güçleneceğine inanıyorum. Körfez bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına, büyümesine destek verecek ülkelerle temasları daha da sıklaştıracağız.

'FİYAT ARTIŞLARI GEÇİCİ'

Elbette canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücretten emekli ve memur maaşına kadar gelirlerde yüksek oranlı artış yaparak, esnaf ve sanatkarlarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının yükünü azaltmanın gayretindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, huzurun, vaktin geri kazanımı çok daha zordur.

erdogan-elektrikteki-yuksek-tarife-rakamlari-yeniden-degerlendirecek-981551-1.

'EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ YÜKSEK ENFLASYON'

Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Türkiye'yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmiş olmak en büyük iftihar sebebimizdir. Üstelik bunu devasa borçlanmalara gitmeden başardık. Avrupa'dan Amerika'ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki merkez bankaları enflasyonları 6-7 kat arttığı halde, faizleri kayda değer oranlarda yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, kendi ekonomi teorilerine, yıllarca bize yaptıkları dayatmalara aykırı bir politika izliyorlar. Bunların ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldür.

Son dönemde üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen, istismar eden hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil, sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megawattan 100 bin megawatt seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek suretiyle elektrik üreten santral sayısının 298'den 1808'e yükselterek, iletim ve dağıtım şebekelerimizin uzunluğunu 1 milyon 275 bin kilometrenin üzerine çıkartarak, toplam elektrik üretimimizi 4 kat artırdık.

'ENERJİ FİYATLARI KÜRESEL DÜZEYDE ARTTI'

Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükselmiştir, hem de oldukça yükselmiştir. Bu sadece bize mahsus bir durum değildir. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Şimdi elektrik ve doğal gaz fiyatlarının Avro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden karşılaştırmasını yaparak gerçek tabloyu sunmak istiyorum.

Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye, Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumunda. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilowatta denk gelen tutarı 18 Avro iken Norveç'te 35, Fransa'da 45, Hollanda'da 60, Belçika'da 92, Almanya'da 100 Avro'dur. Asgari ücretle mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5,5'luk oran karşımıza çıkarken, Almanya'da yüzde 6,2, Bulgaristan'da yüzde 7, Çekya'da yüzde 10'luk oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer tablo doğal gaz konusunda da geçerlidir. Türkiye, 100 metreküplük tüketime 18,5 Avroluk faturayla Avrupa'nın vatandaşına en ucuz doğalgaz hizmeti sunan ülkesidir.

'FATURALAR ELBETTE YÜKSEKTİR'

Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir. Ama buna rağmen Türkiye hem fiyat hem asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğal gaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrik ve doğal gazda haneleri desteklemeye devam ediyoruz.

ELEKTRİK TARİFELERİNDE DÜZENLEME

Sosyal güvenlik şemsiyemizin etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara başlanması talimatını verdik. Vatandaşlarımız için yeniden değerlendirilecek. 210 kilowatlık düşük tarife ve yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarca yeniden değerlendirilecektir. Esnafın korunacağı şekilde konu ele alınacaktır. Dernekler, vakıflar ve cemevleri konut statüsüne alınacak. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklardan elektrik üretimine ağırlık veriyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımcılarına aldığımız kararla yüzde 30 vergi indirimi sağlıyoruz. Kriterlere uyan 4 milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 450 ile bin 150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız.

Akademik yarıyılın ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme yardımını aylık 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz.

GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM

Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibariyle üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30'a varan indirim yaptık. Yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitropover gübrelerinde de yüzde 30'luk indirime gidiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetini düşürmek amacıyla karma hayvan yemi yarından itibaren yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı hatırlatmak istiyorum."