ABD Başkanı Joe Biden, Erdoğan ile yaptığı görüşmesi hakkında "Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor. Ben de İsveç’in durumunu çözmek istiyorum. ‘Haydi onu halledelim’ dedim. Yine birbirimizle temas halinde olacağız. Ama temelde bir tebrik telefonuydu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Erdoğan F-16 anlaşması istedi, Biden İsveç’i işaret etti
Fotoğraf: DHA

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Başkanı Joe Biden, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde F-16 konusunun gündeme geldiğini söyledi.

Biden, "Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor” ifadesini kullandı. Biden, İsveç ABD'nin de İsveç'in NATO'ya katılma sürecini çözmek istediğini kaydetti. 

Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan bilgi notunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce gazetecilere konuşan Biden da, görüşmede Erdoğan’ın F-16’ların gündeme getirdiğini ve kendisinin de İsveç’in NATO’ya üyeliğinden bahsettiğini söyledi. Biden, “Erdoğan’ı tebrik ettim. Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor. Ben de İsveç’in durumunu çözmek istiyorum. ‘Haydi onu halledelim’ dedim. Yine birbirimizle temas halinde olacağız. Ama temelde bir tebrik telefonuydu" ifadelerini kullandı.

WASHİNGTON İSVEÇ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR

Türkiye, 40 adet F-16 ile birlikte 80’e yakın modernizasyon kiti almak için ABD’ye başvurmuştu. Ancak Ankara’nın talepleri, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına karşı çıkması nedeniyle sekteye uğramıştı.

Washington, Ankara’nın F-16 talebinden önce İsveç'in NATO'ya katılmasına dair sorununun çözülmesini istiyor.