AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ayder'e benzer dönüşümü yapmalıyız. Buralar çekim alanları" dediği Trabzon'un Çaykara İlçesi'ne bağlı Uzungöl'de kentsel dönüşüm projesi başlıyor.

Erdoğan'ın "Buralar çekim alanı" dediği Uzungöl'de, kentsel dönüşüm başlıyor
Fotoğraf: İHA

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ayder'e benzer dönüşümü yapmalıyız. Buralar çekim alanları" dediği Trabzon Uzungöl'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı.

Bölgedeki yapılaşma nedeniyle betona hapsedilen Uzungöl’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından göl ve çevresinde iki etaplık 'Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi' hazırlandı.

Hazırlanan projeye göre, göl kıyısını çevreleyen hazine arazisi üzerindeki kaçak yapılar yıkılacak, özel mülkiyetli araziler ise kamulaştırılacak.

DHA'nın haberine göre gölün, yapı yoğunluğundan arındırılacağı iddia edilirken gölün kıyısında doğal rekreasyon alanları oluşturulacağı, konut ve pansiyonlara 2, otellerde ise 3 kat düzenlemesi getirilmesi planlanıyor.

"UZUNGÖL’Ü DOĞAL HALİNE DÖNDÜRECEĞİZ"

Ayder Yaylası’nda başlatılan kentsel dönüşüm projesinin benzerini de Uzungöl’e uygulayacaklarını belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, “Uzungöl’de çok güzel bir meydan düzenlemesi, alan düzenlemesi ve oradaki bazı yapıların dışarı alınması ile birlikte güzel bir proje hazırladık” dedi.

UZUNGÖL’DE TALANIN HİKAYESİ

Yılda yaklaşık 3 milyon kişinin ziyaret ettiği ve 1989 yılında 'Tabiat park' ilan edilen Uzungöl, 2003 yılında "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilmişti.

Kararın ardından toprak kayması ile biriken sazlık alanların temizlenmesine başlandı. Göl, 2004 yılında inşaat alanına dönüştürülmüştü. Pek çok kuş ve balık türü, gölün "temizlenme" çalışmalarından zarar görmüştü.

Kararla beraber, Uzungöl'de ev yapan, ya da evlerini apart otele, pansiyona ve işyerine dönüştüren yaklaşık 800 kişi hakkında 2 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle, 'İmar Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmış, çıkarılan kısmi af sayesinde bu kişiler cezaevine girmekten kurtulmuştu.

Kamuya ait arazileri ve küçük parseller nedeniyle "kaliteli turist" için Belediye'nin aracılığıyla, köylülere köy ve mezra alanlarını toplu halde satmaları önerildi. Köylülerin eski evleri satması halinde evlerin restore edilmesi ile düşük nüfuslu köy evleri, toplu halde firmalara kiralanabilecekti.

Ardından TOKİ devreye girdi. TOKi'ye Çaykara yolunun Uzungöl’e yakın bölümünde 6'şar daireli 15 bloktan oluşan bir konut projesi sunuldu. AKP'nin bu girişimi beldede tepkilere neden oldu. Daha sonra yine AKP eliyle dere kenarına duvarlar inşa edildi. Göl yollarla çevrilerek kenarlarına yüksek duvarlar örülüp havuza dönüştürüldü.

AKP’nin Uzungöl talanı bununla bitmemişti. 2014 yılında "kentsel dönüşüm" yağmasının yeniden planlanmasının önü tekrar açılmıştı.

Uzungöl'ün Koruma Amaçlı İmar Planı, 2018 yılında bazı vatandaşların başvurusu üzerine Samsun Bölge İstinaf Mahkemesi'nce iptal edildi.

İmar barışına aykırı 112 kaçak yapıdan 95'i için yıkım, 17'si için de traşlanması yönünde karar alınmıştı. Yıkım ekipleri jandarma eşliğinde Uzungöl'e doğru yola çıkmıştı. Ekiplerin yola çıktığını haber alan vatandaşlar, araçları ile barikat kurarak yolu ulaşıma kapatmıştı. Ekiplerin geçişine izin vermeyen yapı sahipleri ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı.

Ardından 'Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi'nin 1. etabı için 30 Haziran 2020’de ihaleye çıkılmıştı. Bölge halkının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara karşı açtığı davada, Trabzon İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.