Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma sırasında hakimlere tepki gösteren CHP milletvekilleriyle ilgili yürütülen soruşturma yetkisizlik kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Karar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gece canlı yayında yaptığı "Süratle bunların dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir" çağrısının hemen ardından geldi.

Erdoğan talimat vermişti: CHP'li vekiller hakkında yürütülen soruşturma Ankara'ya gönderildi

Yalova'da, 'Yalova Belediyesi'nde zimmet' iddiasıyla açılan davanın duruşmasında mahkeme heyetine gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Mileltvekili Muharrem Erkek, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal hakkında yürütülen soruşturma yetkisizlik kararıyla Ankara'ya gönderildi.

İHA'nın aktardığına göre, Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma sırasında hakimlere tepki gösteren CHP'li milletvekilleriyle ilgili ‘Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs, Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçlarıyla yürütülen soruşturma, yetkisizlik kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Mart 2019 seçimlerinde Yalova Belediye Başkanı seçilen, ancak kendisinden önceki yönetim dönemindeki bir zimmet iddiası sonucu 27 Şubat 2020'de görevden uzaklaştırılan CHP'li Vefa Salman'ın da yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilmiş,

CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Gamze Akkuş İlgezdi, Veli Ağbaba ve çok sayıda CHP milletvekili ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmayı, salonda takip etmişti.

Vefa Salman'ın avukatı Deniz Baykal, duruşmada; müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklaştırıldığını ve halkın iradesinin gasp edildiğini ifade etmiş, bilirkişi raporlarında Salman'ın suçsuz olduğunun belirtildiğini hatırlatmıştı. Yeni sanıkların dava sürecini uzatacak olması nedeniyle Vefa Salman ile ilgili yargılama kararının verilmesini talep edilmiş, mahkeme heyeti ise her iki dosyanın birbiriyle benzerlik taşıdığı, sanıklar hakkında verilecek kararın diğer sanıkları da etkileyeceği değerlendirmesi ile talebi reddetmişti.

Karar üzerine salonda bulunan CHP heyeti, mahkeme heyetine tepki göstermişti. CHP'li Başararı, heyet başkanına, "Yazılar olsun. Sen tetikçisin" diye bağırmış, diğer milletvekilleri de mahkeme heyetini eleştirmişti. Yaşanan gerginlik sonrası ara verilen duruşma, izleyicilere de kapatılmıştı.

ERDOĞAN, "DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILMALI' DEMİŞTİ

CHP'li vekillerin mahkkeme heyetine gösterdikleri tepki, iktidar tarafından sert sözlerle eleştirilmişti.

İiçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "CHP, tarihinin yüz karası bir ekiple yönetiliyor. Milletin emanet ettiği belediyelerini yolsuzluk çukuruna sokan, iş takipçileri ve terör örgütlerine yağmalatan; mahkeme basan, şımarık, fersude bir ekip. Ne demişler; 'Körle yatan, şaşı kalkar.' HDPKK, CHP'nin aklını almış" ifadelerini kullanmıştı.

Vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini savunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Süratle bunların dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir. Türkiye'de bağımsız mahkemelerin bulunduğunu CHP'lilere de öğreteceğiz" demişti.