AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm skandallara üç aydır gözünü kulağını kapadığı Kızılay hakkında dün ilk kez konuştu. Başkan Kerem Kınık, Erdoğan’ın sözlerinin üzerinden 24 saat geçmeden istifa etti. İşte Türkiye’nin en köklü kurumlarından birini ‘holding’ haline getiren Kerem Kınık’ın portresi…

Erdoğan ‘üzülünce’ istifa etti: Bir Kerem Kınık portresi
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrasındaki skandalların ardından Instagram'dan bu paylaşımı yapmıştı.

İSMAİL ARI

Onlarca yolsuzluğa ve usulsüzlüğe imza atan, hakkında onlarca suç duyurusunda bulunduğu halde işlem yapılmayan Kızılay Başkanı Kerem Kınık sonunda istifa etti.

Bir süredir iktidar kanadından isimlerin de eleştirdiği Kınık için son açıklama dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, "Bu konu beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Kızılay’ın çadır dendiği zaman en küçük bir sıkıntısı olmaması gerekirdi" demişti.

Kınık, deprem felaketinin ardından TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda geçen mart ayında bir sunum yapmıştı. Kınık, istifa edip etmeyeceğine yönelik kendisine yöneltilen sorulara, "Kızılay Başkanı istifa ettiğinde tüzük gereği genel kurula gidilmesi gerekir. Kızılay'ın idari işleri durur ve kaotik bir durum oluşur" yanıtını vermişti.

2016’DAN BERİ KIZILAY BAŞKANIYDI

Kızılay’ın personel sayısını 5 binden 15 binlere kadar çıkaran, yandaşları, Menzil Cemaati’ne mensup isimleri kuruma dolduran, geçmişte FETÖ lideri Fetullah Gülen’e övgüler sıralayan Kınık istifasına dair bir açıklama yapmadı. Çadır satması skandalıyla ülke gündemine oturan, holdinge dönüştürdüğü Kızılay’ın bütçesi ile Boğaz manzaralı köşk kiralayan, yandaşlara Kızılay’ın ihalelerini dağıtan, Kızılay’ın huzur hakkı adı altında maaş alan ilk başkanı olan Kerem Kınık 2015’yılından beri Kızılay’ın yönetimindeydi. Kınık 2016’dan bu yana da Kızılay başkanlığı koltuğunda oturuyordu.

ERDOĞAN’IN TALİMATIYLA…

Eski Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar’ın Kızılay Holding kitabı için verdiği röportajda, “Kerem Kınık’ın Recep Tayyip Erdoğan’ı talimatı ile Kızılay’ın yönetime girdiği, bir yıl Kızılay Başkanvekilliği yaptıktan sonra da 2016’da Kızılay Başkanı olduğunu” anlatmıştı.

Akar, Kerem Kınık’ın Kızılay’da yönetici olma sürecini şöyle anlatmıştı: “Kerem Kınık beni fonksiyonsuz kılmak ve kurumu ele geçirmek için yönetime istendi. Ayşegül Genç’i de aynı talimat ile üzerine genel sekreter yaptım. Kerem Kınık’ı da genel başkan vekili yaptık. Bunlar sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı üzerine oldu. Sayın Cumhurbaşkanı, “Kerem’i (Kınık) listeye alarak genel başkan vekili yapmamı istedi. Staj mahiyetinde yani... Daha öncesinde kendisini ve ekibinde yer alan isimleri hiç görmemiştim, tanımıyordum. Kızılay’ın yönetim kurulu başkan dahil on bir kişiydi. Ancak benim son yönetim kuruluna benim listede yer verdiğim sadece bir kişi girdi. Bir de ben iki kişiyiz. Geri kalan dokuz kişi benim yer vermek istemediğim isimlerdi.”

ERDOĞAN’IN MÜDÜRÜ, AKP’DEN MECLİS ÜYESİ

1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Kınık, sadece 2 yıl Sağlık Bakanlığı bünyesinde hekimlik yaptıktan sonra 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) Sağlık İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. Kınık, İBB’de Müdür Yardımcısı iken Recep Tayyip Erdoğan da İBB başkanlığı koltuğunda oturuyordu. Erdoğan’dan sonra 1999’da İBB’deki görevinden ayrılan Kınık birçok şirket kurdu ve ticarete atıldı.  Ticaret Odası kayıtlarına göre Kınık, Toprakanadan Doğal Ürünler, Derya Sağlık Hizmetleri, 4t Sağlık ve Bilgi İşlem ile Derya Sağlık Hizmetleri isimli dört ayrı şirketin ortağıydı. Ancak tüm hisselerini devredip ortaklıktan ayrıldı. Kınık’ın “UG Medical Services Sağlık Hizmetleri” isimli şirkette ise ortaklığı devam ediyor.

Ticaretle uğraşan Kınık siyasi kariyerini de ihmal etmedi. AKP’den İstanbul 10. Dönem İl Genel Meclisi Üyesi olup İBB Sağlık Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. Her dönem güçlünün yanında olan Kınık, iktidarın daha önce “Gülen Cemaati” diyerek övgüler sıraladığı Fethullahçıların 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından “terör örgütü”ne dönüşen yapıya da oldukça yakındı. Kınık, 16 Eylül 2012’de FETÖ lideri Fetullah Gülen’i Pensilvanya’da ziyaret ettiğini sosyal medya hesabından paylaştığı bir fotoğrafla duyurmuştu.

Kınık, 20 Ekim 2013’te ise yine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Fethullah Gülen’e dair şu ifadeleri kullandı: “F. Gülen Hocaefendi’ye acil şifalar diliyorum, dert yüklü kalbi bedende taşımak zor. Allah inananlar arasındaki fitneyi zail etsin.”

Kınık, bir dönem de Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Yeryüzü Doktorları Derneği’nde başkanlık yaptı. Yani Davutoğlu ailesi ile yakınlaşmayı da ihmal etmedi. 2013 yılından 2015 yılına kadar bu derneğin başkanlık koltuğundaoturan Kınık, 2015 yılında yine Kızılay gibi rantın merkezi haline dönüştürülen bir başka kurum olan Yeşilay’ın Mütevelli Heyeti Üyesi oldu. Kınık bu görevine yaklaşık sekiz yıldır devam ediyor.

Kınık’ın eşi Hatice Kınık’ı torpille Sağlık Bakanlığı’nda daire başkanı yaptırdığı, ardından yine bakanlık bünyesinde bir başka göreve getirttiği iddia edildi. 15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimine direnirken gazi olduğu belirtilen oğlu Furkan Kınık’ın aslında sahte 15 Temmuz gazisi olduğu öne sürüldü.