3. kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, ilk yurtdışı ziyareti için alışıldığı gibi bugün Kuzey Kıbrıs'a gitti. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, müzakereler için 'KKTC'nin tanınması' gerektiğini söylerken Tatar, 'yeni bir siyasetin ortaya çıktığını' savundu.

Kaynak: Haber Merkezi
Erdoğan ve Tatar'dan 'yeni siyaset' mesajı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. kez cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyareti kapsamında özel uçak ile Kuzey Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'ya gitti. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yapılan görüşmenin ardından iki isim ortak basın toplantısı düzenledi.

Adanın geçmişi ve mevcut durumu hakkında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

"Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu kesimlere, saplantılarını bir kenara bırakarak adanın gerçekleriyle yüzleşmelerini tabsiye ediyorum. Müzakare masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik."

Ercan Havalimanı'nın eksiklerinin giderileceğini de belirten Erdoğan, 20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs'a tekrar geleceğini söyledi.

"ESKİYE DÖNEMEYİZ"

Kıbrıs adasındaki çözümün iki halkın da egemenlik haklarının kabul edilmesinden geçtiğini vurgulayan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise şöyle konuştu:

"Bu saatten sonra eskiye dönemeyiz çünkü ortaya yeni bir siyaset çıkmıştır. Kıbrıslı Türklerin Rumlar kadar egemenlik hakkı vardır. Resmî müzakerelere geçemiyoruz ama yapıcı önerilerle karşı tarafı uyarıyoruz. Kıbrıs’ta iki halk vardır. Bu adada iki halkın da yararına olan işbirliğine varız."

Erdoğan, ikinci yurtdışı ziyareti için bu gece Azerbaycan'a gidecek.