Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, kahvaltılı toplantıda gazetecilerle bir araya geldi. Yerel seçim hedefleri hakkında konuşan Baş, yerel seçimlere ilişkin, "Türkiye’de ilk defa bir seçimde birden fazla sosyalist belediye kazanma iddiasıyla hareket edeceğiz" dedi. Baş, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 1 Ekim'de tahliye olmaması durumunda ise Meclis'e gitmeyeceklerini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi
Erkan Baş: Birden fazla sosyalist belediye kazanma iddiasıyla hareket edeceğiz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Taksim’deki bir otelde gazetecilerle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Baş’a İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün ile Halkla İlişkiler ve Basından Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İzel Sezer eşlik etti.

Mayıs ayındaki seçim sonuçları nedeniyle hem yurttaşların hem de kendilerinin üzgün olduğunu aktaran Erkan Baş, "Zaman geçtikçe bu üzgünlük, yerini daha fazla öfkeye ve onunla birleşen bir umuda çeviriyor. Bunu da açık yüreklilikle paylaşabilirim" dedi.

Seçim öncesi Erdoğan’ın toplumu saflaştırdığını belirten Baş, “Yanlış bölünmeyi doğru saflaşmaya çeviremedik” tespitinde bulundu. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nı topluma yeterince anlatamadıkları konusunda özeleştiri yaptı.

"BİZE OY VERİP PİŞMAN OLAN KİMSE YOK"

Kendilerine oy verdiği için hiçbir seçmenin pişman olmadığını dile getiren Baş, yaptıkları araştırmayı paylaştı. Baş, TİP'e oy veren seçmenlerin yüzde 16'sının eskiden AKP-MHP'ye oy vermiş seçmenlerden oluştuğunu söyledi.

"Türkiye'de emekten, barıştan, laiklikten, özgürlükten yana yeni bir kulvar açıldı" diyen Baş, şunları ifade etti:

"Türkiye İşçi Partisi’ne oy vermiş ve şu ana kadar karşılaştığımız pişman olmuş tek yurttaş yok fakat tersi çok var. Seçim dönemindeki o abluka nedeniyle acaba Türkiye İşçi Partisi’ne vereceğimiz oy etkili olmaz mı diye düşünüp son dakikada belki vazgeçen ya da düşünen ama yeterince kendisine buna ikna edemeyen pek çok yurttaşın ‘Keşke size vermiş olsaydık’ pişmanlığını da duyuyoruz. Onlara da kızgın değiliz."

"ALDIĞIMIZ OY, HEDEFLEDİĞİMİZE OLDUKÇA YAKIN"

TİP'in 51 bölgede seçime girdiğini hatırlatan ve 87 ilde girmeleri halinde farklı bir sonuç elde etme ihtimallerinin de olduğuna işaret eden Erkan Baş, aldıkları oy oranının hedeflediklerine oldukça yakın olduğunu söyledi.

Yaklaşık 6 ay sonra yapılacak yerel seçimlerdeki hedeflerinden de bahseden Erkan Baş, bazı belediyeleri AKP'den alabileceklerini savunarak, "Türkiye’de ilk defa bir seçimde birden fazla sosyalist belediye kazanma iddiasıyla hareket edeceğiz" dedi.

Baş, bununla birlikte bazı yerlerde CHP ile yarış içinde olacaklarının altını çizdi, "CHP'nin rahatlığına son vereceklerini" belirtti.

Belediye meclis üyelerini 'halk meclisleri' aracılığıyla ön seçimle belirleme eğiliminde olduklarını söyleyen TİP Başkanı, genel merkezden atama yapmayacaklarını kaydetti.

"BİZ O MECLİS'E GİTMEYİZ"

Milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın durumundan da bahseden Erkan Baş, "Can Atalay’ı cezaevinden çıkartmamız ve Can’ın oradaki görevlerine, sorumluluklarına odaklanması gerekiyor" derken TBMM 1 Ekim'de açıldığında Can Atalay'ın hâlâ cezaevinde olması durumunda Meclis'e gitmeyeceklerini söyledi:

"1 Ekim’e kadar Anayasa Mahkemesi’nin kararını vermesini bekliyoruz. 1 Ekim’de Meclis yeniden açıldığında eğer Can tahliye edilmemiş olursa biz o Meclis’e gitmeyiz. Biz o gün Hatay halkının yanına gideriz. Deriz ki Meclis’in yeni yasama dönemi başlıyor, sizin milletvekiliniz cezaevinde haksız hukuksuz bir biçimde esir tutuluyor. Orada Hatay halkı bize ne görev verirse biz onu yaparız. ‘Burada oturun’ derlerse onlarla birlikte orada otururuz. ‘Yürüyelim Ankara’ya’ derlerse başlarız Ankara’ya kadar yürümeye. Can’ı çıkartana kadar da asla sesimizi kesmeyiz. Bu konunun unutulmasına, üzerinin kapatılmasına, alışılmasına izin vermeyiz."

“CHP VEKİLLERİ SEZGİN TANRIKULU’NA HAK VERİYOR”

Erkan Baş'ın ardından TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun yaptığı açıklamalardan sonra hedef alınmasıyla ilgili soruya yanıt verdi.

“Doğru bildiklerimi söyleyebileceğim bir partiye geçtiğim için çok huzurluyum” diyen Kadıgil, CHP’li vekillerin Tanrıkulu’na hak verdiğini ancak konuşamadığını söyleyerek, “Burada tepki gösterilmesi gereken, Sezgin Tanrıkulu'nun kesinleşmiş yargı kararını dile getirmesi değil, Faik Öztrak'ın (CHP Sözcüsü) açıklamalarıdır. CHP içindeki milletvekillerinin yüzde 70'inin de Sezgin Tanrıkulu'na hak verdiğini biliyorum. CHP, 'Aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey' siyasetini bırakmalıdır” ifadelerini kullandı.

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK KONUSU

Toplantıda TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün de yerel seçimler konusunda açıklamalarda bulundu.

Bencil bir tutumları olmadığını söyleyen Ergün, solun ve sosyalistlerin kazanmasını istediklerini belirterek, yerel seçimler için sol-sosyalist tüm yapılarla hareket edebileceklerini dile getirdi.

Ergün, “Türkiye'de bir kayyum belası var. Yan yana gelebileceğimiz bir zemin kalmasa bile kayyum belası nedeniyle bir araya geleceğiz. Sadece Hatay ve Defne değil, kazanabileceğimiz başka yerler de var” şeklinde konuştu.