Memleketin en klas gruplarından biri olan Nekropsi’yi tekrar sahnede görmek paha biçilemez. Hele ki böyle bir konserde mekan kapasitesinin üstüne çıkan seyirci sayısıyla karşılaşmak daha da inanılmaz bir etki bıraktı üstümüzde

Eskiyi sevelim yeniyi koruyalım

Konserden bir gün önce, konser günleri uyanan WhatsApp grupları harekete sabah saatlerinde geçmişti bile: “Nekropsi’ye kimler gidiyor?” Kim nerede, ne zaman gidecek?Nereden geçecek, geçerken kim kimi alacak, Nekropsi öncesi nerede bira içilip demlenilsin. Bunlar önemli sorulardı. Çünkü konser demek arkadaşlarla birlikte kaliteli vakit geçirmekti her zaman. Farklı farklı gruplar farklı yerlerde buluştu o konser günü. O ufak gruplar Babylon önünde dev bir kalabalık yarattı sonradan. Konser saatini biraz geçtiği halde hala kuyrukta insanlar vardı. Böyle deneysel bir grubun konserinde, kapıda “Abi bilet bitmiş davetiye bulma şansımız var mı?” sorusunu duymak ne kadar da güzel bir his.

Tüm biletler tükenmişti
İçeri girmeden bile konserin ne kadar kalabalık olduğunu tahmin etmek zor değildi. Babylon’un kapasitesini aşan bir kalabalıkla izledik o konseri. Tüm biletler tükenmişti. Öyle ki biz Radyo Eksen tayfası olarak en arkada kendimize bir yer açıp konseri izleyebildik. Tüm arkadaşlar toplandık. Şehir dışında yaşayıp konsere gelenleri gördük. Muhabbet, gırgır, şamata mükemmeldi. Eskiden konser kapılarında takılıp muhabbet ettiğimiz kitleyle yine bir köklü grubun kapısında karşılaşmak gerçekten paha biçilemez. İçinde bulunduğumuz sıkıcı durumları anca böyle detaylarla aşabiliyoruz. Konserler bu yüzden önemli. Nekropsi, memleket tarihinin en önemli gruplarından. 1996 tarihli ‘Mi Kubbesi’ albümlerini aldığım günü net hatırlıyorum. Rumelihisarı’ndaki evimde yatağımın yanındaki kasetçalarda çok döndü o kaset. İlk dinlediğimde çok şaşırmıştım. Metalciydim ve deneysel müziğe uzaktım. Fakat bu albümde garip bir efsun vardı. Benim ilklerimdendi. Benim için hatta Nekropsi demek Rumelihisarı’ndaki annemin evi demekti o dönem. Yıllar sonra Nekropsi davulcusu Cevdet Erek için de bunun böyle olduğunu öğrenmek şaşırtıcı bir tesadüf olmuştu. Bu yüzden bu anılar paha biçilemez işte. Speed Lessons demolarıyla çok sonradan karşılaştım. Grup evrilirken bizi de büyütmüş belli ki. Onlar değişirken biz de değiştik ama ‘Mi Kubbesi’ değerinden ödün vermediği gibi daha da değerlendi. Geçenler aylarda yayımladıkları ‘Sekizler’ adlı şarkıyı tanımlamam gerekirse tek kelimeyle “Klas” diyebilirim mesela. Cumartesi gecesi konseri izlerken bunu düşündüm. Klas bir gruptu sahnedeki ekip. Konserde aklıma takılan bir başka şeyse seyirciydi.

Geçen yıl da sahnedeydiler
Dinleyicinin yeniyi keşfetmemesi, keşfetse de konserine gitmemesi dersem daha doğru olur. Geçen yıl Ataşehir, DasDas’taki Kes ve Kök gruplarının birlikte verdiği konserini yazmıştım sizlere. İki grupta da Nekropsi’de çalan üyeler var. Nekropsi’nin ‘Mi Kubbesi’nde çalan eski basçısı Cenk Turanlı’nın, Emre Kula ve Mehmet Demirdelen’le kurduğu yeni grubuydu Kes. Yine Nekropsi’nin gitaristi Cem Ömeroğlu ve basçısı Kerem Tüzün davullara Kaan Sezyum’u alarak Kök’ü kurdu yıllar önce. İşte bu iki grup geçen yıl bir konser verdi. O konserde az seyirci olmasından yakınmıştım bir yazımda. İşte demek istediğim şu; Nekropsi’nin zaten mekânı dolup taşırması gerekir. Olması gereken budur ama Kes ve Kök gibi çok iyi işler yapan bu grupları Nekropsi’ye değer veren kitle destek atarsa bu müzikler yaşamaya devam eder. Açıkçası seyirciye ben bile biraz kırgınsam grup üyelerini düşünemiyorum bile.

Işık, şovu şov yapar
Bu yüzden diyorum ki, eskiyi sevip sayalım. Nekropsi gibiyse göklere çıkartıp el üstünde tutalım. Ama ne olur nispeten yeni ve güzel grupları da kollayalım. Son yorumum Babylon ile ilgili. Sahne ışıklarını son gittiğim birkaç konserde beğendim dersem yalan olur. Nekropsi’deki ışıkları grupla ve yaptıkları müzikle bağdaştıramadım. Belki de sorun bendedir ama ışık sahnedeki grubu büyütür, şovu şov yapan şeylerin başında gelir. Nekropsi’deki ışıkları beğenmedim, soluk ve etkisizdi. Akbank Caz Festivali kapsamındaki The Comet Is Coming konserindeki ışıklar da yersiz strobe kullanımından kaynaklı çok yorucuydu. Fakat bunlar her zaman düzeltilebilecek sorunlardır. Bizimkisi şımarıklık işte. Yıllar sonra Nekropsi… Rüya gibi. Herkesin eline sağlık. Bu güzel müzik için herkese teşekkürler.