Meclis’te görüşülecek İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne tepki gösteren Eti Maden işçileri, düzenlemenin ‘kölelik’ yasası olduğunu belirterek, geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Eti Maden işçilerinden ‘kölelik yasası’na tepki: Geri çekin!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülecek İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili Eti Maden İşletmeleri'nde çalışan Petrol İş üyeleri işletme önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eti Maden İşletmeleri Bandırma Sahası'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında işçiler 'mücadele' vurgusu yaparak, yeni yasanın geri çekilmesini söylediler.

Öğle paydosu ile birlikte çalıştıkları birimlerin önlerinde toplanan işçiler, yemekhane önüne doğru sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Yemekhane önünde basın açıklaması gerçekleştirilirken, işçiler kararlılıklarını dile getirerek yasanın kölelik yasası olduğunu vurguladılar.

‘BİZİ HENÜZ TANIMIYORLAR’

Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada iktidar cephesinin adına istihdam paketi dedikleri bu paketin güvencesizlik, adaletsizlik, kuralsızlık paketi olduğunu söyledi.

DİSK'in, Türk İş'in ve Hak İş'in bir araya gelerek yasaya ilişkin ortak tavır aldıklarını belirten Satırlı; "Sizin derdiniz gerçekten salgın döneminde istihdamı arttırmak mı? O zaman gelin enerjinizi kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldırmaya harcayın" dedi.

Yasanın geri çekilmediği takdirde mücadeleyi arttıracaklarını ifade eden Satırlı; “Bizler derdimizi anlatmaktan usandık, onlar bizlere yeni dertler üretmekten usanmadılar. Ama bizlerin mücadeleden vazgeçeceğini mi sanıyorlar. Eğer öyle sanıyorlarsa bizi henüz tanımıyorlar. Bizler mücadeleden vazgeçmeyiz. Ama bugün, ama yarın, bunun hesabını sorarız. Bugün ülke genelinde, alkışlarla bu paketi protesto ederek ilk mesajımızı veriyoruz. Mesajımızın alınacağını ümit ediyoruz. Bu köleleştirme paketi geri çekilmezse neler yapabileceğimizi herkese gösteririz. Bu mücadele çocuklarımıza mutlu bir gelecek, insanca yaşayacağı iş şartlarını sağlamak içindir” ifadeleri ile açıklamasını tamamladı.

‘HASTALIKLI ANLAYIŞLA UZLAŞMIYORUZ’

CHP Bandırma İlçe Başkanı Dr. Selim Panç ise yaptığı açıklamada Eti Maden işçilerinin yanlarında olduklarını vurgulayarak; "Yandaşa yedire yedire tükettikleri hazinenin faturasını işçiye kesen hastalıklı anlayışla uzlaşmıyoruz! Getirilmek istenen yasa tam bir AKP-MHP İttifağı klasiği diyebiliriz. 25 yaşının altında veya 50 yaşının üzerindeki işçilerin geçici sözleşmelerle, üç kuruşa çalıştırılmasının önünü açan, işçilerin çalışma haklarını ve özlük haklarını devletin yasal güvencesinden kopartarak patronların iki dudağının arasına hapseden; bu anlamda da ne uluslararası çalışma standartları ile ne de insan hakları ile bağdaşmayan bir çalışma hayatı bu yasa tasarısı ile işçilere sunulmuş oluyor" dedi.

Eti Maden İşçilerinin taleplerini kendi talepleri olarak kabul edip bu doğrultuda dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Panç, "Sigorta primi dolmuş fakat yaş durumundan ötürü emekli olamamış EYT'lilere seçim öncesi sözler veren ve verdikleri sözü tutmaktan kaçan, göz göre göre yalan söyleyen bu anlayışın 50 yaş üstü çalışmak zorunda bıraktıkları insanlarımıza layık gördükleri bu yaşamı ve anlayışı kabul etmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Okulunu bitirmiş, çalışma hayatına atılmış, kendisine hayat kurmak gayesinde olan 25 yaş altı gençlerimize de 'Hayata patronun insafı sınırlarında başla, devlet olarak arkanda değiliz' diyen bu yaklaşımı da kabul etmek mümkün değildir. " ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından işçiler sloganlar atarak dağıldılar.