Kaynak: AA
Etiyopya hükümeti, Oromo Kurtuluş Ordusu'yla barış müzakerelerine başlıyor

İSTANBUL (AA) - Etiyopya hükümeti, isyancı Oromo Kurtuluş Ordusu'yla (OLA) barış görüşmelerine bugün Tanzanya'da başlıyor.

Başbakan Abiy Ahmed'in hafta sonu duyurduğu müzakerelere ilişkin detaylı bilgi paylaşılmazken, Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen dün akşam Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hasan ile bir araya geldi.

OLA'dan yapılan açıklamada, barış görüşmeleri doğrulanırken, müzakerelere bağımsız bir üçüncü tarafın eşlik etmesi şartlarının da hükümetçe kabul edildiği belirtildi.

Müzakerelerde, yıllardır Oromiya eyaletinde ulusal ordu güçlerine karşı silahlı eylemlerde bulunan ve terör örgütü olarak tanınan OLA'nın barışçıl mücadele yolunu benimsemesi hedefleniyor.

Çoğunlukla Oromo Kurtuluş Cephesi'nin (OLF) silah bırakmayı reddeden ​​​​​​​eski üyelerinden oluşan OLA, ülkenin kuzeyindeki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'yle (TPLF) 2021 yılında ittifak yapmıştı.

Ülkenin en kalabalık etnik grubu olan Oromolara karşı uygulandığı ileri sürülen ayrımcı politikalara itiraz eden OLA, Oromolara kendi kaderini tayin hakkı verilmesini savunuyor.