Haftanın takımı sezonun en etkili oyununu oynayarak Karabükspor’u mağlup eden Konyaspor olurken haftanın oyuncusu ise attığı iki golle Samuel Eto’o oldu. Haftanın en şık golünü Talisca atarken, Akhisar’ı bambaşka bir takım haline getiren Okan Buruk haftanın teknik adamı oldu.

Geçen hafta toparlanma sinyalleri veren Galatasaray, ilk yarıda bulduğu gollerle Osmanlıspor’u da mağlup ederek üçüncülük iddiasını son iki haftaya taşıdı. Mazisi şampiyonluklarla dolu takımlar için üçüncülük de dördüncülük de aynı derecede başarısızlık sayılabilir ancak ligi üçüncü bitirecek takımın Avrupa Ligi’ne doğrudan katılma hakkı kazanması sebebiyle sezonu geç açacak olması, futbolcular açısından önemli.

Osmanlıspor’un düşüşüne Hamza Hamzaoğlu da çare olamadı. Sezonun en çok resmi maça çıkan oyuncu topluluğu tatili iple çekiyor olmalı. Rizespor evinde Gaziantepspor’u mağlup ederek son iki haftaya ligde kalma umutlarını koruyarak girdi. Ancak Rize’nin gelecek sezon da SüperLig’de olması için kalan iki maçını kazanması, Bursa’nın ise bir puandan fazlasını toplayamaması gerekiyor. Gaziantepspor bu mağlubiyetle 27 yıldır aralıksız oynadığı SüperLig’e veda etti. İstikrarlı şekilde kötü yönetilen Gaziantepspor son bir kaç sezon düşme sinyalleri vermiş ancak teknik direktör mucizeleriyle lige tutunmuştu.

Geçen hafta ligde kalmayı garanti eden Kayserispor ile aynı hafta ligden düşmesi kesinleşen Adanaspor karşılıklı attıkları birer golle puanları paylaştı. Mesut Bakkal yönetiminde çıktığı üç maçı da kazanan Kayserispor, Adana karşısında farkı ikiye çıkarak fırsatları değerlendiremeyince dörtte dört yapmayı başaramadı. Gelecek sezonun yapılanmasına şimdiden başlayan Adanaspor 6 genç oyuncuyla çıktığı maçta hem keyif vermeyi hem de sonuç almayı başardı.

Rıza Çalımbay, 7. haftada 2 puanla ligin dibinden aldığı Antalyaspor’u 32. haftanın sonunda 52 puanla 5. sıraya taşıdı. Bu, Akdeniz temsilcisinin lig tarihinde topladığı en yüksek puan… Kalan iki haftada ligde yerini korumayı başarır, Başakşehir de Türkiye Kupası’nı kazanırsa gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek üçüncü takım Antalya olacak. İlk yarıyı Avrupa Kupaları bandında bitiren Bursaspor’un düştüğü durum içler acısı. Lig tarihimizin şampiyonluk yaşamış beş takımından biri olan Yeşil Beyazlıların kalan iki haftada ligde kalmak için en az iki puan almaları ya da Rize’nin puan kaybetmesi gerekiyor. Rize’nin puan kaybının daha ihtimal dahilinde olması Timsah’ın durumunu özetliyor. Taraftarından malzemecisine kadar herkesin bu sezondan çıkarması gereken dersler var. Beşiktaş’ın bu haftaki rakibi kendisine her zaman ters gelen Kasımpaşa’ydı. Siyah Beyazlılar şampiyonluk yolundaki son virajı da kayıpsız geçti. Bundan sonra önlerinde dümdüz bir yol var. Kasımpaşa karşısında alışılan oyun kalitesini tutturamasa da Kartal üçüncü yıldızı takmayı hak ettiği bir sezonu geride bırakıyor. Bol eksikle sahaya çıkan Kasımpaşa’dan oyun olarak bundan fazlasını beklemek haksızlık olur. Skor kimseyi yanıltmasın, maçın bu kadar farklı sona ermesinin temel nedeni Beşiktaş’ın hücum hattının gününde olmasıydı.

Konyaspor’un ligin iyi takımlarından Karabükspor karşısında oynadığı oyun ve aldığı skor, kupa maçı öncesi hem moral hem de umut oldu. Sezonun en etkili oyununu oynayan Yeşil Beyazlılar Eskişehir’deki final öncesi Başakşehir’e gözdağı verdiler. Karabükspor deplasman sorununu çözemeden sezon sonu geldi. İç saha performansıyla Beşiktaş ve Başakşehir’in ardından ligin üçüncü en iyi takımı olan Kırmızı Mavililer, deplasmanda ise ligin en kötüsü durumunda. Batı Karadeniz temsilcisi çıktığı 16 deplasman maçından sadece 6 puan toplayabildi.

Haftanın en itibarlı eşleşmesi Trabzon ile Başakşehir arasındaydı. Golsüz sona eren karşılaşmanın ardından Trabzonspor beşincilikteki yerini Antalya’ya kaybetti. 2017’ye müthiş bir başlangıç yapan Fırtına, dört haftadır kazanamıyor. Bordo Mavililerin yeni stadyumun açılışıyla yakaladığı hava da yavaş yavaş dağılıyor. Camianın içinden homurdanmalar başladı. Sabırsızlığın Trabzon’a verdiği zarar ortadayken, mevcut teknik kadro ve oyuncu topluluğu zaman zaman oynanan oyunla geleceğe dair umut aşılamışken hâlâ hoca, yönetim ve kadro değişikliği isteyenlerin Trabzon’a iyilik değil kötülük yaptığını bilmeleri gerekiyor. Tarihinin en başarılı sezonunu yaşayan Başakşehir için şampiyonluk yarışını son iki haftaya taşımak dahi muazzam bir başarı. Bu başarıda Emre Belözoğlu’nun payı büyük. Ancak Emre takımının oyununa sağladığı katkı kadar, Başakşehir’in sevimli ve centilmen takım imajını da zedeledi. Trabzon karşısında kaybedilen puanlar, matematiksel şampiyonluğu; gazeteci dövme olayı ve sonrasında yaşananlar ise gönüllerin şampiyonu olmayı zora soktu.

Okan Buruk’un Akhisar’ın başına geçmesini sert şekilde eleştirmiştim. Göztepe’nin başında başarısız olan bir teknik adamın SüperLig’e terfi etmesinin ehliyetten ziyade bazı ilişkilerle ilgili olduğunu düşünüyordum. Ancak Okan Buruk yönetiminde Akhisar, tarihinin en başarılı sezonunu yaşamanın sadece 2 puan gerisinde. İlk 25 haftada 18 gol atabilen Akigolar, Okan Buruk yönetiminde çıktığı 7 maçta 23 gol kaydetti ve sadece Fenerbahçe’ye yenildi. Son 5 maçını kazanan Ege temsilcisi son dört maçta da kalesini gole kapattı. Bu performansta lig arasında transfer edilen Olcan Adın ve Özer Hurmacı’nın katkısını da atlamamak gerek. Alanyaspor sezon genelinin çok uzağında bir futbol oynadı. Bu oyunun karşılığı da böyle bir mağlubiyet olur. Fenerbahçe eski oyuncusu Selçuk Şahin’in attığı frikik golüyle ilk yarısını yenik kapattığı karşılaşmayı Van Persie’nin golleriyle kazanarak üçüncülük yolunda avantajını korudu. Nihayet Advocaat de Alper’in 10 numara pozisyonunda oynayamayacağını anlamış olmalı ki maç içinde forvet arkasına Van Persie’yi çekip Alper’i kanata alarak maçı çeviren hamleyi yapmış oldu. Serdar Gürler’in eksikliğini hisseden Gençlerbirliği’nde teknik direktör Ümit Özat erken değişiklik yapmayı alışkanlık haline getirmeye başladı. Dünyanın her yerinde zorunlu haller dışında yapılan erken değişiklikler teknik direktörün tercih hatası olarak okunur.

***

33 . hafta programı

26 Mayıs Cuma
20.00 Osmanlıspor- Ç.Rizespor

27 Mayıs 2017
16.00 Başakşehir-Adanaspor
16.00 Kasımpaşa-Antalyaspor
19.00 Fenerbahçe-Trabzonspor
19.00 Konyaspor-Akhisar Bld.

28 Mayıs Pazar
16.00 Bursaspor - Gençlerbirliği
16.00 Karabükspor - Kayserispor
19.00 G.Antepspor-Beşiktaş

29 Mayıs Pazartesi
20.00 Alanyaspor - Galatasaray

***

eto-o-nun-haftasi-291265-1.