Faroe Adaları’nda her sene yapılan balina ve yunus katliamı devam ediyor. Hayvan severler ortaya çıkan görüntüleri barbarca diyerek eleştirdi.

Faroe Adaları’nda balina ve yunus balığı katliamı festivali

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Faroe Adaları’nda her yıl geleneksel olarak gerçekleşen “Grindadrap Festivali”, koronavirüs önlemlerinin kaldırılmasının ardından bu yıl da başladı. Yüzlerce balina ve yunus balığının her yıl katledildiği festivalin durdurulması için hayvan severler kampanya düzenledi.

Sea Shepherd Global, sadece bir günde 252 uzun kanatlı pilot balina ve 35 Atlantik beyaz kenarlı yunusun katledilmesiyle kıyıya koyu kırmızı dalgalar vurmasının “Kanlı Körfezin Dönüşü” olduğunu söyledi.

Sea Shepherd Global, “Kurbanlık kuzular gibi, balina ve yunuslar, geçtiğimiz Perşembe günü saldırıya uğradı. Faroe Adalarında, 252 uzun kanatlı bilot balina ve 35 Atlantik beyaz kenarlı yunus sadece bir günde katledildi” açıklamasında bulundu.

kanli-korfezin-donusu-faroe-adalari-nda-balina-ve-yunus-baligi-katliami-festivali-759840-1.

Aktivistler, Danimarka’nın Faroe Adaları’ndaki Sandvik körfezinde büyük bir balina sürüsünün bulunmasından sonra topluca öldürüldüğünü söyledi.

Aktivistler, “Koronavirüs nedeniyle toplu buluşmalardan kaçınmak için avlanmanın yasaklanmasının ardından 2020 yılında gerçekleşen ilk Grindadrap (Uzun yüzgeçli pilot balinası) Festivali” dedi.

“Sea Shepherd gemilerinin Faroese sularına girmesi yasaklanabilir, ancak her yıl gönüllülerimiz yunusların ve pilot balinaların katliamını belgelemek için oradalar.”

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK BİR TEPKİ OLUŞTU

Tuzağa düşürülmüş ve katledilmiş hayvanların korkunç fotoğrafları, bir hayvan sever olan Sue Owens’ı şu yorumu yapmaya yönlendirdi: “Neden hala bu harika yaratıkları katlediyorlar? Bu beni baştan sona kadar rahatsız ediyor ediyor”

Susanna Blythe Saidi ise, “İnsanlar neden bunu yapıyor? İnsanlar virüstür” dedi.

Nel Klop, “Çok üzücü ve barbarca” yorumunda bulunurken, Carol Balmer ise “Dünya koronavirüs nedeniyle ölüyor ve onlar hala savunmasız hayvanları katlediyor” yorumunda bulundu.

Tüm bu eleştirilerin ardından Rich Bergman, “Bunları yiyecekler. Hiç çiftlik hayvanları ya da fazla sebzeleri yok” diyerek başka bir noktaya değindi.

KATLİAMIN DURDURULMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Kenul Rza, change.org’da bir kampanya başlatarak, Faroe Adaları Başbakanı Bárður á Steig Nielsen’e “Danimarka balina ve yunus katliamı festivalini durdurun” çağrısında bulundu.

Kenul Rza kampanyada, “Danimarka, yılda 800’den fazla balina ve yunusun vahşice katledildiği barbarca ve anlamsız geleneğin uzun yıllar boyunca devam etmesine izin verdi” açıklamasında bulundu.

kanli-korfezin-donusu-faroe-adalari-nda-balina-ve-yunus-baligi-katliami-festivali-759841-1.

YÜZLERCE YILLIK GELENEK

Avcılar ilk olarak pilot balinaları botlarla geniş ve yarı çember şeklinde çevreliyor. Daha sonra balina ve yunusları yavaşça bir koya ya da bir körfezin sığlıklarını sürüyorlar. Balinalar ve yunuslar keskin metal bir kanca ile yakalanıyor. Balinalar, onları öldürmek için bekleyen insanlara doğru sürükleniyor.

Turist şefleri her yıl düzenlenen bu etkinliğin yüzyıllardır devam ettiğine dikkat çekiyor. Hayvan severler ise bu kan banyosundan rahatsız olmuş durumda.

Hayvan severler tarafından yapılan açıklamada, “Bu her yıl Danimarka'daki Faroe Adası'nda gerçekleşir. Bu katliamda ana katılımcılar genellikle çocuklar. Bu akıllı memeliler anında ölmez ve kırmızı lekeli sularda uzun süre can çekişirler. Lütfen bu gereksiz ve korkunç katliamı sonlandırmaya yardım edin!” denildi.

Faroelerdeki turizm yetkilileri ise, “yüzyıllardır olduğu gibi, balina avcılığı bugün hala gerçekleşiyor. Faroeliler, yüz yıldan fazla zaman önce adaya ilk yerleştiklerinden beri pilot balinalarla ve balina yağıyla beslendiler. Günümüzde, balina avı herkese açık bir kitlesel aktivite ve kitlesel seviyede organize ediliyor ve ulusal yasalarla düzenlenmiş durumda” açıklamasında bulundu.