ABD'li salgın hastalıklar uzmanı Fauci, Moderna'nın geliştirdiği koronavirüs aşısının yıl sonuna kadar hazır olacağını söyledi.

Fauci, yıl sonuna kadar koronavirüs aşısının hazır olacağını söyledi

BirGün DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li salgın hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, ülkenin koronavirüs aşısı hedefine bu yılın sonuna kadar ulaşabileceğini tahmin ediyor ve aşı yarışında Çin’in kazanan olması konusunda endişe etmiyor.

Fauci, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Öngörülen takvim hakkında kendimi iyi hissediyorum” açıklamasında bulundu.

Fauci’nin bu yorumları, kendisinin yönettiği Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü bilim insanlarının üzerinde çalıştığı Moderna’nın koronavirüs aşısının umut veren erken dönem sonuçlarını takiben geldi.

Birçok uzman, milyonlarca insana bulaşan ve 575 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınından çıkış yolu olarak en güvenli ve efektif yolun aşı olduğu görüşünde.

Fauci, Moderna’nın geliştirdiği aşının özellikle umut verici olmasının sebebinin salgını atlatan insanlarda oluşan bağışıklık sistemiyle aynı sonuçları vermesi olduğunu söyledi.

Fauci aşı geliştirmeyle ilgili olarak, “Umduğunuz şeylerden biri, aşının doğal enfeksiyonla karşılaştırılabilir olmasıdır. Çünkü teorik olarak alabileceğiniz en iyi aşı doğal enfeksiyondur” dedi.

Moderna’nın 27 Temmuz’da son aşama testlere girecek olan aşı adayı, dünyadaki yüzlerce aşı geliştirme çalıştırmalarından sadece biri. Ancak Ocak ayı sonuna kadar 300 milyon dozdan fazla güvenli ve efektif koronavirüs aşısı üretmeyi hedefleyen Beyaz Saray’ın Harp Harekatı Operasyonu’ndan milyonlarca dolar kazanan birkaç yarışmacıdan biri.

ABD’nin ekonomiyi erkenden yeniden açmasının eleştirdikten sonra Başkan ve bazı Cumhuriyetçiler tarafından hedefe oturtulan Fauci, koronavirüs salgını görüleye başlandıktan sonra popülerleşen ve güvenilen bir figür oldu.

AŞI YARIŞI

ABD eyaletlerinin ekonomiyi yeniden açmasıyla koronavirüs salgınının yükselmesiyle, bazı Beyaz Saray yetkilileri oklarını virüsün ilk olarak ortaya çıktığı Çin’e yöneltti.

Fauci, Çin’in koronavirüs aşısı yarışında çizgiyi ilk geçen ülke olması konusunda endişe etmiyor. Çin’in başarılı olmasını istediğini belirtmesine rağmen, aşı yarışını kazanabileceklerini düşünmüyor.

Fauci, “Bence herkes hemen hemen aynı yolu izliyor” dedi ve “Eğer Çin başaracaksa, bizden hızlı olmayacak. Bu kesin” açıklamasında bulundu.

Sonuç olarak Fauci, çok sayıda adayın başarılı olmasını istediğini belirtti ve “ Herhangi birinin ilk olarak sonuca varması konusunda endişelenmiyorum” dedi.

Fauci, bir aşının bağışıklık tepkisi oluşturmayı başarsa bile, koruyuculuğunun ne kadar süreceğinin henüz net olmadığını ifade etti.

Bağışıklık sorusuna cevap bulmak için bir yıl gerekebileceğini söyleyen Fauci, “Bunlar henüz cevabı olmayan sorular çünkü salgının ortaya çıkmasının sadece altıncı ayındayız” dedi.

Reuters’ın araştırmasına göre, Amerikalıların çeyreği aşı konusunda çekingen ve rekor gelişme hızının güvenliği tehlikeye atabileceği konusunda endişeliler. Fauci, bu endişelerin farkında olduğunu ifade etti ve “Anlaşılabilir ancak haksız” dedi. Fauci, “ güvenlik ve bilimsel bütünlükten asla ödün vermiyoruz açıklamasında bulundu.

Fauci, üretimden önce bir aşının efektif olduğunu kanıtlamak için normal geliştirme sürecini beklemenin değerli zamanın harcanması olduğunu söyledi ve “Eğer aşı işe yaramazsa, kaybedeceğin tek şey sadece para olur” ifadelerini kullandı.