Feministin çantası: Arjantin, kadınların isyanına boyandı

BirGün Kadın

Bu hafta feministin çantasını Arjantin’den, istediklere her bir hakka sıkıca tutup bırakmayan inatçı kadınların gür sesleriyle açıyoruz. Arjantin’de kadınlar yıllardır verdikleri kürtaj mücadelesinde meclisi karşılarına oturtmayı başardı.

Kadınlar, kürtajın suç olmaktan çıkarılması ve yasal bir hak haline getirilmesini istedikleri için yıllardır verdikleri mücadeleden bir basamak bile geriye düşmeyeceklerini bulundukları her yerde dile getirdi. İşte bu güçlü ses ve inat, yeni seçilen Devlet Başkanı Alberto Fernandez de mücadeleye destek verdiğini ve yasa teklifi hazırlığında olduğunu açıklattıran bir yankıya dönüştü.

Fakat kasım ayının ortalarında, tam soluklanacağız ve rahat bir nefes alacağız derken, gericiler beliriverdi başkentin meydanında. Hadsizliklerini, öfkelerini yanlarına alarak evlerinden çıktılar, bas bas bağırdılar: Kürtaj yasası geçmesin, kadınlar kendi hayatlarının kararını vermesin. Gözlerimizi Arjantin’deki kız kardeşlerimize çevirdik ve merakla verecekleri cevabı bekledik. Arjantin’de kadınlar, bir kişi daha eksilmemek ve yıllardır verdikleri mücadelenin o kadar kolay yok sayılamayacağını göstermek için tüm ülkeyi kürtaj isyanın rengi yeşile, mora boyamanın çağrısını yaptılar. Tüm ülke baştan başa boyandı... İşte o an yeniden güçlü hissettik ve ferahladık. Defalarca yazdık, çizdik, konuştuk… Yinelemekten çekinmeyelim: Söz konusu hayatlarımız olunca pes etmiyoruz, bir adım bile geri düşmüyoruz.