Fethiye Kadın Platformu İsmailağa tarikatında 6 yaşındaki çocuğun yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin yaptığı açıklamada; "Tarikatların karanlığını dağıtmak için ayağa kalkmak zorundayız” denildi.

Fethiye Kadın Platformu: Çocuklarımızı karanlığa teslim etmemek için ayağa kalkmalıyız
Fotoğraf: BirGün

Fethiye Kadın Platformu; İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını H.K.G’nin 6 yaşında ‘evlendirip’, istismara maruz bırakılmasını protesto etti.

Muğla’nın Feyhiye ilçesi Fethiye Kültür merkezi önünde yapılan basın açıklamasını Fethiye Kadın Platformu adına Nuray Pektaş yaptı.

“TARİKATLARIN KAPATILMASI İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ”

Yaşanan olayın tarikatların geldiği noktada mızrağın çuvala sığmadığını gösterdiğini belirten Nuray Pektaş; “Bugün çocukların yaşadığı şiddeti konuşmak failleri yargılamak yerine bu şiddeti ortaya çıkaran gazeteciyi linç etmeye çalışmak, tutuklanmasını talep etmek siyasal islamın ulaştığı fütursuzluğu gözler önüne sermektedir” dedi. “Tarikatların kapatılması için sesimizi yükseltmek zorundayız” diyen Pektaş, kitleye, “İstismarcı yobazlarla, gerici odaklarla, kadına, çocuğa, insan haklarına saldırmak için dini ve dini unsurları kullanmayı kendine hak görenlerle mücadele etmek onları durdurmak zorundasınız” diye seslendi.

“LAİKLİK KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN YAŞAMSALDIR”

İsmailağa tarikatında yıllarca süren ve 6 yaşındaki çocuğun ailesinin de içinde olduğu failler eliyle istismar edilmesinin ne ilk ne de son olacağını ifade eden Pektaş; “Bir çocuk dünyayı değiştirebilir biliyoruz, Çocukları cemaatlerin, tarikatların ve vakıfların ulaşamayacağı yerlerde büyütmek, özgür, güvende ve mutlu olmalarını sağlamak zorunda olduğumuzun bilinciyle tüm tarikatlar kapatılana, din ve vicdan özgürlüğü önündeki tüm gerici odaklar dağıtılana kadar laikliği savunmaya, çocukların ve kadınların uğradığı din baskısını ortadan kaldırmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Laikliğin kadınlar ve çocuklar için yaşamsal olduğunu vurgulayan Pektaş, “Ne kadınların ne de çocukların hakları ve hayatları, siyasi iktidarların insafına, siyasi manevralarına, oy kaygılarına terk edilebilir” dedi

“ÜLKEMİZ, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN, ÇOCUK İSTİSMARININ ÜLKESİ OLDU

Yüz binlerce çocuğun örgün eğitim dışına çıkarıldığını hatırlatan Pektaş, “Çocuk işçiliğinin, çocuk istismarının ülkesi yaratıldı. Çocuklar cemaatlere mecbur bırakıldı. Hafızlık eğitimi altında çocukların okulla bağı koparıldı” dedi.

Bir tarikatın içinde 6 yaşında bir çocuğun tüm haklarının çiğnenmesinin, istismara maruz bırakılmasının, gelecek umutlarının yok edilmesinin politik olduğunu belirten Pektaş “Karanlığa teslim olmayacağız, laikliği sağlayacağız, her çocuğun özgürce yaşayabileceği o ülkeyi kuracağız ve çocuklara sözümüz var. Lanzarote Sözleşmesini de İstanbul sözleşmesini de uygulatacağız” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu bildirmişti.