Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu ve Yenifoça Forum tarafından,  ENKA LNG Terminali’ndeki gaz salınımı protesto edildi. Açıklamada, “Bu bölge sahipsiz değildir. Buranın esas sahipleri burayı kirletenler değil, burada yaşayanlardır” denildi.

Foça’da gaz salınımı protesto edildi

BİRGÜN EGE 

Yüzer Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Yeniden Gazlaştırma ENKA LNG Terminali’nde 11 Haziran tahinde gaz salınımı yapılmasına bölgede yaşayan yurttaşlar tepki gösterdi. Foça Tarih Doğa Talanına Hayır Platformu ve Yenifoça Forum tarafından tesis önünde basın açıklaması düzenlendi. 

Yapılan açıklamada, “11 Haziran Pazar günü akşam saatlerinde Etki Limanı’n LNG tesisinde yaşanan akıl olmaz olay karşısında dehşete düştük. Limanın yukarısındaki iletim hattından on metrelerce yükseğe çıkan doğalgazın gürültüsü Gencelli, Çakmaklı, Kozbeyli, Yeniköy ve Yenifoça'dan rahatlıkla duyuldu. Halk sesin nereden geldiğini anlamak için sokaklara çıktı ve hepimizin ilk tepkisi Aliağa yönüne bakmak oldu. Çünkü Aliağa'daki yüzlerce büyük endüstri kuruluşundan bir tanesinin bu işin faili olacağı burada yaşayanlar için bir sürpriz değil. Yıllardır saldıkları zararlı gazlar, yaktıkları kimyasallar, onlardan yayılan pis kokular yetmezmiş gibi, bu sefer de en ufak bir uyarı yapma ihtiyacı bile hissetmeden BOTAŞ ve Etki Liman A.Ş. ortaklığında tonlarca gazı büyük bir gürültüyle gökyüzüne saldılar" denildi.

Açıklamada ayrıca bölgede yaşayanların devasa gemilerle gelen sıvılaştırılmış doğalgazın ne zaman patlayacağı, ne zaman bir arıza yaşanacağı konusunda endişelerinin bulunduğuna dikkat çekilirken, "Pazar günkü gürültü ve gaz boşaltımıyla birlikte bunun ne kadar olası olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Aynı zamanda anlamış olduk ki burada yaşayan insan dâhil hiçbir canlının onların gözünde en ufak bir değeri yok” ifadelerine yer verildi. 

"BU BÖLGE SAHİPSİZ DEĞİLDİR"

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Burada yaşayanlara haber verme tenezzülünde bile bulunmayan tesis, pervasızca yaşanan durumun normal ve arada bir yaşanacağını söylüyor. Biz de buradan söylüyoruz, bir daha bizi bu şekilde endişeyle, panikle,  ‘ne oluyor’ diye sokaklara dökmeyin. Havamızı, suyumuzu, yaşam alanlarımızı kirlettiğiniz yetmezmiş gibi bir de akıl sağlımızla oynamayın. Gürültüyü duyan hayvanların korkudan bir yerlere saklanmaya çalıştığı, insanların ağrı kesici ve sinir hapları alarak sakinleşmeye çalıştığı, yakında yaşayanların patlama ihtimaline karşı daha uzak yerlere gittiği, tesis çalışanlarının gürültüden dolayı profesyonel kulaklıklarla zoraki orada durmaya çalıştığı bir günü bir daha hiçbirimize yaşatmayın.  Enka, Kolin, BOTAŞ, Etki Liman ve diğerleri kulağınızı açıp iyi dinleyin; bu bölge sahipsiz değildir. Buranın esas sahipleri burayı kirletenler değil, burada yaşayanlardır. Yaşanan bu olayın bir daha tekrar yaşanmaması için yargı yoluna gideceğimizi ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”