Frankfurt 100’ncü yılı tiyatroda da kutlayacak

Frankfurt’ta artık gelenekselleşen Türk Tiyatro Festivali, bu yıl 10’ncu kez gerçekleştiriliyor. Cumhuriyet‘in 100’ncü yılı dolayısıyla özel bir program olarak hazırlanan festival, Frankfurt’un önde gelen tiyatrolarından “Gallus Tiyatrosu“nda 26 Mayıs – 4 Haziran arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye’den çoğu tiyatro oyuncusu yaklaşık 100 misafirin katılacağı festival programı, Ankara Devlet Tiyatroları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları başta olmak üzere kamusal ve özel tiyatrolardan dokuz oyunun yanısıra atölye çalışmaları ve sohbet toplantıları içeriyor. 

Usta sanatçı Savaş Dinçel’in yazdığı “Uçurtmanın Kuyruğu“, Shakespeare’nin ünlü oyunu “Macbeth“ten bir uyarlama (Şatonun Altında) ve İstanbul Kurtuluş semtinde yaşayan iki Rum kadının 6-7 eylül olaylarından sonra gitmek ve kalmak arasında yaşanmışlıklarını işleyen “Tatavla’da Son Dans“ gibi ilginç oyunları içeren festival boyunca Frankfurt, Türkiye’den aralarında Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Ayla Algan, Haldun Dormen ve Tamer Levent’in de yer aldığı 100 yakın misafiri ağırlayacak. Festival boyunca Gallus Tiyatrosu’nun fuayesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tiyatro tarihi, özel bir tiyatro afişleri sergisiyle tanıtılacak. 

Frankfurt ve çevresinden Alman ve Türkçesi olmayan diğer tiyatroseverleri de kazanmayı hedefleyen festival boyunca sahnelenen tüm oyunlar Almanca üst yazılı olacak. Tiyatro salonundaki oturma düzeninin bu misafirlerin üst yazıları en rahat biçimde okuyabilmelerini sağlayacak biçimde olacak.

Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Frankfurt Belediyesi Meclis Başkanı Hilime Arslaner ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer’in himayesinde gerçekleştirilecek festival, daha önce olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı‘yla çeşitli özel kurum ve kuruluşlar tarafından destekleniyor.

Türk Tiyatro Festivali’nin ve “Tiyatro Frankfurt“un Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, festivali 25 kişilik bir ekip olarak hazırladıklarını söyledi. “Tiyatro Frankfurt olarak, bu yıl Cumhuriyet’in 100. yılı ve festivalin 10. yılına özel bir program hazırlayarak, bu önemli günleri görkemli bir şekilde kutlayacağız. Sanatın gücüne ve bu festivalin hepimize iyi geleceğine inanıyoruz“ diyen Kellecioğlu, Türk tiyatrosunu Almanya’ya tanıtmak için özel olarak Alman tiyatroseverlere ulaşmak istediklerini söyledi.

Kellecioğlu, Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin hedeflerini şöyle sıraladı:

>> Büyük Türkiyemizi, Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Tiyatrosu’nu Avrupa’nın kültür başkentlerinden sayılan Frankfurt gibi çok kültürlü bir büyükşehirde tanıtmak,

>> Türk kültür varlığının yayılmasını sağlamak amacıyla geleneksel değerlerimizi çağdaş tiyatro sanatıyla kitlelere aktarmak,

>> Avrupa’daki Türklerin, kültürleriyle bağlarının korunmasını sağlamak, özellikle çocuk tiyatrolarıyla, gelecek nesillerimizin Türk diliyle bağlarını pekiştirmek, Türkçelerini geliştirmek,

>> Türk Tiyatrosu’nun gelişimini uluslararası platforma taşımak ve yabancı seyircileri Türk Tiyatrosu ile buluşturmak, böylelikle ülkemizin güçlü geçmişinin ve bugünkü gelişmişlik düzeyinin doğru olarak kamuoyuna aktarılmasına aracı olmak,

>> Devlet Tiyatroları’nın ve 109. Yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları‘nın uluslararası görünürlüğüne katkı sağlamak, özel tiyatrolarımızı destekleyerek, uluslararası alanda tanınmalarına yardımcı olmak; böylelikle tiyatromuzu uluslararası düzeye taşımak ve bunu gerçekleştirirken tiyatromuzun değerli ustalarına karşı da bir saygı duruşunda bulunmak,

>> Festival tanıtım etkinlikleri ve Almanya medyasında yer alacak haberler aracılığıyla ülkemizin sanatta ulaştığı düzeyi ortaya koyarak, Almanya’da yaşayan üç milyon vatandaşımıza haklı bir gurur yaşatmak.

OYUNLAR

UÇURTMANIN KUYRUĞU (İstanbul Büyükşehir Belediyesi -İBB- Şehir Tiyatroları,  Yazan: Savaş Dinçel,  Yöneten: Barış Dinçel, Oynayanlar: Ali Yoğurtçuoğlu, Gün Koper)
GİDİŞ DÖNÜŞ MOSKAVA (İBB Şehir Tiyatroları, Yazan: Aleksander Galin, Yöneten: Engin Gürmen, Oynayanlar: Zihni Göktay, Nurseli Tırışkan, Aybar Taştekin, Esra Ülger, Mahperi Mertoğlu, Hikmet Körmükçü)

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (Çocuk oyunub İBB Şehir Tiyatroları, Yazan: Derya Yıldırım, Yöneten: Özgür Kaymak, Oynayanlar: Derya Yıldırım)

GÜNE BAKAN CAM KIRIKLARI (Mecburi İstikamet, Yazan: Mehmet Baydur, Yöneten: Almila Uluer Atabeyoğlu, Oynayanlar: Almila Uluer Atabeyoğlu, Kerem Atabeyoğlu)
NÖRO (çocuk oyunu, Yazan ve Yöneten: Ergin Düzgün, Proje Danışmanı: Uzman Psikolog Duygu Rotsinger, Oynayanlar: Ergin Düzgün, Serpil Uyanık)

ŞATONUN ALTINDA (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, Yazan: William Shakespeare, Yöneten: Güray Dinçol, Oynayanlar: Pınar Akkuzu, Gülden Arsal)

KELEPÇE KULLANMA KILAVUZU (Nova Oyun Yapım, Yazan: Irmak Bahçeci, Yöneten: Serkan Üstüner

Oynayanlar: Hüseyin Avni Danyal, Başak Daşman)

EYVAH NADİR (Ankara Devlet Tiyatroları, Yazan: Ahmet Metin Önel, Yöneten: Ali Meriç, Oynayanlar: Koray Karaca)

TATAVLA‘DA SON DANS (Yazan: Şaban Ol, Yöneten: Berfin Zenderlioğlu,  Oynayanlar: Sumru Yavrucuk, Deniz Çakır) 

Festival boyunca Türkiye’den 100’e yakın tiyatrocu Frankfurt’ta olacak. Oyuncuların yanısıra düzenlenecek panel ve tiyatro sohbetlerine katılacak diğer misafirlerden bir bölümü de şöyle: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Bengisu Gürbüzer Doğru, Ayşenil Şamlıoğlu, Ebru Aykaç, Özgür Kaymak, Birol Güven, Güray Dinçol, Serpil Erdem, Velhan Çantay, Berfin Zenderoğlu, Sumru Aysenil, Deniz Çakır. 

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için: www.tiyatrofrankfurt.com