Sarı Yelekliler: Eşitlik istiyoruz, hayatta kalmaya çalışmak değil yaşamak istiyoruz.

Fransa’da on binleri polis şiddeti ve gözaltı karşıladı: ‘Hayatta kalmak değil yaşamak istiyoruz’

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı başlayan Sarı Yelek eylemleri dün dördüncü haftasına girdi. Başkent Paris'te Sarı Yeleklilerin düzenlediği protestoya güvenlik güçleri biber gazıyla müdahale etti. Ülke genelinde 89 bin polisin görevlendirildiği protestolarda polis, Sarı Yeleklilerin hayat pahalılığına olan öfkesini şiddetle bastırmaya çalıştı.

Yüzlerce gözaltı
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, sarı yeleklilerin başkent Paris'teki gösterisinde 500’ü aşkın kişinin gözaltına alındığını, 300’e yakın sayıda kişinin de tutuklandığını belirtti. Öte yandan, Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan "sarı yelekli" sayısının 700'ün üzerine çıktığını ifade etti. France 2 televizyon kanalına konuşan Lunez, ülke genelinde 31 bin kişinin gösterilere katıldığını duyurdu.

“Gelirim beşte birine indi”
Reuters'a konuşan 28 yaşındaki Guillaume Le Grac, “Biz buraya barışçıl bir yürüyüş için geldik, yıkıp dökmek için değil. Biz eşitlik istiyoruz, hayatta kalmaya çalışmak değil yaşamak istiyoruz" dedi. BBC’ye konuşan Claude Rigolet isimli bir kişi, 2000 yılından bu yana gelirinin 5'te bir azaldığını ifade etti. Reims kentinde yaşayan emekli Rigolet ise, "Her şey çok daha pahalı. Vergiler, kiralar, ısınma maliyeti, otomobiller... Tüm fiyatlar artıyor" dedi. Aynı kentte temizliğe giderek geçimini sürdüren Natacha Perchat da, "Biz zengin değiliz. Kocam bir ulaştırma şirketi için çalışıyor. Daha ayın başındayız, şimdiden dardayız. Hükümet dar gelirlileri fena vurdu. Ay ortasında çocuklarımızın karnını doyurmak için hediye çeklerini kullanır olduk. Biz yaşamıyoruz, hayatta kalmaya çalışıyoruz ve bu bir skandal." ifadelerine yer verdi.

fransa-da-on-binleri-polis-siddeti-ve-gozalti-karsiladi-hayatta-kalmak-degil-yasamak-istiyoruz-539945-1.



“Macron hâlâ Arjantin’de mi?”
Öte yandan eylemlerle ilgili henüz kamuoyuna bir açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Macron’un önümüzdeki hafta başında Sarı Yeleklilerle ilgili bir konuşma yapması bekleniyor. Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon, Macron için geçtiğimiz hafta gerçekleşen G20 zirvesine atıfla “Macron hâlâ Arjantin’de mi?” yorumunda bulundu.

Ekoloji düşmanlığına kılıf
ABD Başkanı Donal Trump, twitter hesabında, 'Paris Anlaşması, Paris için pek de işe yaramıyor. Fransa'nın her yerinde protesto ve kargaşa var. İnsanlar doğayı koruma önlemi olarak üçüncü dünya ülkelerine büyük meblağlar ödemek istemiyor. 'Trump'ı istiyoruz' naraları atıyorlar. Fransa'yı seviyorum' notunu yazdı. Trump, daha önce anlaşmayı hedef alarak, Fransa’daki eylemlerin gerekçesi olduğunu iddia etmişti.


Meşru talepler
17 Kasım’da başlayan eylemlerde Fransa’da araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı ikaz yeleklerini giyen eylemciler, akaryakıt zamlarının geri çekilmesini, Macron’un istifasını, emekli maaşları ve asgari ücretin yükseltilmesini, tüm seçilmişlerin maaşı ülkenin ortalama maaşıyla eşit olmasını, iş güvenliğini, kemer sıkma politikalarının son bulmasını, çocuk yardımlarının yükselmesini talep ediyor.

***

Belçika’da da onlarca gözaltı

Belçika'da Sarı Yelekliler, Fransa'ya giden otoyolu kapatırken, polis başkent Brüksel'de yaklaşık 50’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Brüksel polisi sözcüsü Ilse Van de Keere, Brüksel merkez tren istasyonu ve AB kurumlarının bulunduğu Schuman bölgesinde 50'ye yakın kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Öte yandan günledir, Belçika’da süren eylemler sonucunda hükümet, 2019 yılında benzin ve motorinden alınan vergilerde artış yapılmayacağını ifade etmişti. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da 11 ayrı noktada toplanan Sarı Yelekli protestocular, ekonomik koşullarını protesto etti.

***

Liselilerle dayanışma

fransa-da-on-binleri-polis-siddeti-ve-gozalti-karsiladi-hayatta-kalmak-degil-yasamak-istiyoruz-539946-1.

Polisin önceki gün Paris'te liselileri diz çöktürerek gözaltına alması da dünkü eylemlerde protesto edildi. Pek çok farklı noktada, polis barikatı karşısında, diz çöküp ellerini başlarının arkasında kavuşturan Sarı Yelekliler, liselilerle dayanışma mesajı verdi.