FT: Silahlı milisler, Trump konuştukça hazırlıklarını artırıyor

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Demokrat Partili Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ın Wolverine Guards adlı milis çetesi tarafından kaçırılma planının FBI tarafından bozulması, gelecek ay ABD vatandaşlarının sandık başına gidecekleri seçimlerde silahlı milislerin rol oynayabileceği gerçeğine ışık tuttu.

Milis çetelerinin hedefi olan Vali Gretchen Whitmer, bu seçimlerin güvenliği ve bütünlüğüne ilişkin kaygılarının olduğunu belirterek, bu tür çetelerin hem Beyaz Saray’n hem de Cumhuriyetçi liderin kullandığı dilden destek bulduğunu sözlerine ekledi.

Donald Trump, hiçbir dayanağı olmayan seçim şaibesi iddiaları öne sürerek, 3 Kasım’da yenilirse barışçıl iktidar değişimine geçişe razı olmayacağının sinyallerini veriyor. Trump, Proud Boys adlı bir sağcı çetenin geçen ayki başkanlık tartışmasında “çekilip hazırda beklediğini” söylemişti. Oğul Donald Trump ise Facebook ve Twitter’da “eli ayağı tutan herkesin Trump’ın seçim güvenliği operasyonuna katılması” gerektiğini açıkladı.

Uzmanlar, bu tür gayri resmi milisleri, hukukta yeri olmayan tehlikeli silahlı infaz güçleri olarak tarif ediyor. Yasal olarak tanınan tek oluşum, devlet tarafından yetkilendirilmiş 450 bin askerlik ulusal muhafız ordusu. Buna rağmen, ABD anayasasının ek ikinci maddesi ve 1900’lerin milis mevzuatından hareketle meşruiyet ilan eden pek çok milis grubu, ağır silahlı bir şekilde seçimlerde boy gösterme yemini ediyorlar.

Ülke çapında yüzlerce milislik bir online platformu yöneten Josh Ellis, Trump yanlısı ağır silahlı milislerin Kaliforniya, Washington, Pensilvanya, Güney Carolina, İndiana, Kentucky ve bir ihtimal Kuzey Carolina gibi eyaletlerde sandık bölgelerinde boy gösterebileceğini söyledi.

Financial Times’a konuşan Ellis, sandık bölgelerinin güvenliğini korumak için iki veya hatta üç milislik timlerin silahlandığını duyduğunu belirtti. Soldan da bazı çevrelerin silahlanmasıyla riskin arttığını, çünkü sağın Trump’ın ezici bir üstünlükle galip gelmesini beklediğini sözlerine ekledi. Ellis, bu grupların, başkan onları teşvik ederse, harekete geçeceğini belirterek, “Açık bir şaibesi işareti görülürse, kesinlikle bir kalkışma olacaktır. Ve bu nereye gider, bilmiyorum” diye konuştu.

GÖZLERİ KULAKLARI TRUMP'TA

Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezinden Mary McCord, Trump’ın sadece hile olursa seçim kaybedebileceğine dair uyarılarının milisleri harekete geçirme “ıslıkları” olduğunu söyledi. Milis olarak harekete geçmenin yasadışı olmasına rağmen, yerel kolluk kuvvetlerinin tepkisinin “örtülü kabulden teşvik ve işbirliğine” kadar çeşitlilik gösterdiğini belirtti.

Michigan’da bir yerel ilçe şerifi; FBI ve Eyalet polisinin, patlayıcı denedikleri, silahlı eğitimle Vali Whitmer’ın evini izlediklerini açıkladığı Wolverine Guards üyelerinden övgüyle bahsetmişti. Şerif, “insan kaçırma”dan ziyade bir suça yönelik gözaltı planlamış olabileceklerini söylediği grubu savunuyor gözüküyordu.

Facebook, Ağustos ayı ortalarında, potansiyel şiddet tartışmaları yaptıkları açık olan 300’den fazla milis grubuyla ilişkili 6 bin 500 sayfayı kapattığını duyurmuştu.