Yazar Füruzan, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Füruzan'ın ölüm haberini şair Elif Sofya sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. PEN Yazarlar Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada "Türkçe ‘Parasız Yatılısı’nı yitirdi" denildi.

Kaynak: Kültür Sanat Servisi
Füruzan yaşamını yitirdi
Fotoğraf: Elif Sofya (X)

Şair Elif Sofya, yazar Füruzan'ın (doğum adı: Feruze Çerçi) hayatını kaybettiğini duyurdu.

29 Ekim 1939'da İstanbul'da doğan Füruzan, ilk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştı.

Fürüzan'ın öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi.

Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandığı Parasız Yatılı Elif Deniz- Pierre Vincent çevirisiyle (Pensionnaire d’état, Bleu autour yayınevi) 2010’da Fransa’da yayımlandı. 

Şair Elif Sofya, Füruzan'ın ölüm haberini "Füruzan sonsuzluğa gitti" ifadesi ile duyurdu. 

TÜRKÇE 'PARASIZ YATILISI'NI YİTİRDİ 

PEN Yazarlar Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada da  "Türkçe 'Parasız Yatılısı'nı yitirdi. Ülkemiz de en değerli yazarlarından birini yitirdi. Bir ‘mucize’yi yitirdik. Birey olmanın, kadın olmanın farkına en güç koşullarda varmış ve bu bilinçle bilenmiş, yazdığı her şeyin hakkını vermiş, öyküleriyle kimsesizlerin, romanlarıyla devrimcilerin, röportajlarıyla emekçilerin ve şiirleriyle şairlerin yanında durmuş, gözlem gücünü yazdığı senaryolara, filmlere de katmış çok güzel, çok derin ve cumhuriyet değerleriyle donanmış bir yurttaşımızı, yazarımızı, Füruzan’ımızı yitirdik. Edebiyat, sinema, Türkçe, Cumhuriyet ve ey sevgili yurdumuz başın sağolsun. ‘Parasız Yatılı’mızın devri daim olsun" denildi.