Samuel Herring, Gerrit Welmers ve William Cashion üçlüsünden oluşan Future Islands, kariyerinin beşinci stüdyo albümünü The Far Field adıyla yayımladı. Majör plak şirketi 4AD aracılığıyla bundan henüz üç gün önce gelen bu albüm synthpop ve eklektik alt. rock etkileşimlerine sıkı sıkıya tutunuyor.

Future Islands bildiğimiz gibi

Future Islands ilk ses verdiğinde takvimler 2006 yılını gösteriyordu. O yıl kendi imkanlarıyla bir EP çıkarmışlardı ve şarkılarına değer verecek bir plak şirketi arıyorlardı. Bugüne geldiğimizde ise dünyanın en ücra köşesinde dahi kapalı gişe konserler gerçekleştirebilen bir müzik grubu oldular. Peki, bu on yıllık süreçte Future Islands için kırılma noktası neydi? Şans, belki. Adım adım artan performans, kesinlikle. Onları 2010 yılında servis edilen ikinci albümleri In Evening Air ile keşfettim ve sonraki süreçte gelen her çalışmalarında daha büyük oynadıklarına yakından tanık oldum. Mevcut tarzlarını bozarak değil, onu daha da derinleştirerek ve daha güçlü sözler yazarak başardılar bunu.

Üç sene önce Letterman’daki o meşhur canlı performanslarını hatırlayın. O dönem yeni çıkan Singles albümlerinden Seasons şarkısını tümüyle yaşayarak sahnelemişlerdi. Vokalist Samuel Herring’in o gece şarkı içine gömdüğü dansları, hareketleri ve cümle geçişlerindeki jestleri Future Islands’ı gündem yapmıştı. Herring tıpkı Letterman’daki sahnenin öncesinde olduğu gibi sonrasında da o enerjisini hiç kaybetmedi. Eylül 2014’te Salon İKSV’ye çıktıklarında bunu kendi gözlerimle gördüm. Herring enerjisini hiç elinden kaçırmadı ve ter içine batmadan o sahneden aşağı inmedi.

future-islands-bildigimiz-gibi-270884-1.

Geçmişteki enerjilerinden, bugüne gelene kadarki süreçten uzun uzun bahsettim, çünkü o enerjiye halen sahipler. Future Islands, beşinci albümü The Far Field boyunca yüksek perdeden sesleniyor. Açılışı yapan Aladdin, içeriğin ilk single çalışması olan Ran, dört numaralı şarkı Beauty of the Road, Debbie Harry destekli parça Shadows ve onun hemen öncesinde duyulan Day Glow Fire… Bunların tümü Baltimore soundundan çıkan çok etkili ve dinleyenini yönlendirebilen şarkılar.

The Far Field’ın başrolünde Samuel Herring’in vokali ve o vokalden tüm enstrümanlara sirayet eden kesintisiz bir akım var. Elli dakikaya yaklaşan kaydın içinde ilerlerken kimi bölümlerde temponun düştüğü hissine kapılsanız da, özellikle final anlarında Future Islands agresif sound yapısını tekrar hatırlatmasını başarıyor. The Far Field dinlemeniz gereken, yılın önemli albümlerinden biri.