‘Gazeteciler baskı ve güvencesizlik içinde’

Mahir Bağış

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Çalışan Gazeteciler Günü’nün 59’ncu yılı nedeniyle basın raporu hazırladı. Raporda, gazetecilerin AKP iktidarları döneminde yargı baskısı altına alındığı, güvencesiz çalışma koşullarına hapsedildiği ve düşük ücretlere mahkûm edildiği bildirildi.
Çakırözer'in raporuna göre, geçen yıl:

• 108 gazeteci tutuklandı.

• 172 gazeteci yargılandı.

• 65 gazeteciye 225 yıl hapis cezası verildi.

• 60 gazeteci gözaltına alındı

• 34 gazeteci darp edildi.

SETA Vakfı’nın yabancı basın çalışanlarını fişlediği raporunu anımsatan Çakırözer, “Türkiye’de yayın yapan yabancı basın kuruluşlarının 150 muhabir fişlendi ve basın özgürlüğü tartışmalarına damga vurdu” ifadelerini kullandı. Gazetecilerin sık sık saldırılara maruz kaldığını bildiren Çakırözer, Basın İlan Kurumu tarafından verilen resmi ilanların ‘kesinti yapılarak’ yeni cezalandırma aracı haline dönüştüğünü kaydetti.

BirGün’ü yıldıramazlar

BirGün’ü ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, Saray’dan uygulanan baskılara dikkat çekti. BirGün’ü hiçbir gücün yıldıramayacağını vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: “BirGün gazetesi düne göre daha etkili, daha güçlü ve AKP iktidarı ise daha güçsüz ve çaresiz. Bununla ilgili mücadelemiz devam edecek. BirGün’ü hiçbir güç yıldıramaz.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.