Direnişlerinin 1000’inci gününde Ankara'da Tarım Bakanlığı'na yürüyüş gerçekleştirmek isterken gözaltına alınan Cargill işçileri serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Cargill işçileri serbest bırakıldı

Sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan ve Ankara'ya gelerek Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak isteyen Cargill işçileri, sendikaları önünde gözaltına alındılar. Serbest bırakılan işçiler, "Ankara'ya yine geleceğiz" diyerek mücadelelerinin süreceği mesajını verdiler.

ABD'li Cargill firmasında çalışırken sendikaya üye oldukları işten atılan işçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yapma istemiyle Ankara'ya geldiler. Polisin Bakanlık önüne izin vermemesi üzerine eylemlerini sendikaları önünde devam ettirmek isteyen işçiler polis tarafından gözaltına alındı. ANKA’nın aktardığına göre, işçilerin tamamı serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan işçiler, "10 işçi arkadaşımız Tek-Gıda İş üyesi oldukları için işten atıldılar. Ancak Ankara'ya tekrar geleceğiz. Çünkü bizim programlamamız dahilinde ABD Büyükelçiliği önünde basın açıklaması ve mektup da var. Bizler programlarımızı hiçbir sekteye uğratmadan devam ettirdik. Daha sonraki süreç içerisinde eylemlerimize Ankara'da devam edeceğiz. Bizlere destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Bizler iyiyiz" dediler.

NE OLMUŞTU?

Cargill’in Bursa Orhangazi’deki fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışması başlatan 14 işçi, 17 Nisan 2018’de işten atılmıştı. İşçiler Bursa Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açmış ve mahkeme dava açan 12 işçiyi haklı bularak, işe iade kararı vermişti. Ancak Cargill mahkemenin verdiği işe iade kararını uygulamamış ve bunun üzerine işçiler direniş başlatmıştı.

Direnişlerinin 1000’inci gününde ise Ankara'da Tarım Bakanlığı'na yürüyüş gerçekleştirmek isteyen Cargill işçileri gözaltın alınmıştı. Polis, işçileri, “Biz devletin gücüyüz neler yapabileceğini orada gösteririz size. Siz merak etmeyin” diyerek tehdit etmişti.